Arboga

Efter jätteläckan – uppmanas koka vattnet

Av: 

Sophie Stigfur

NYHETER

8 000 personer har varit utan vatten i kranarna sedan 7 i morse.

En stor läcka i vattenledningen har nu tätats men än är problemen inte över.

Arbogaborna uppmanas nu att koka sitt dricksvatten – i flera dagar.

En stor vattenläcka inträffade klockan 07 imorse i Arboga kommun. 8 000 personer i kommunen har varit helt utan vatten i kranarna.

Läckan upptäcktes dels genom att Arbogabor hörde av sig till kommuen och dels genom att ett automatiskt larm sändes från flödesmätaren, säger Ulf Zackrisson, vd för Arboga Vatten och Avlopp.

– På morgonen när folk vaknar brukar det normalt gå ut mellan 80 och 100 kubik vatten, men nu stack det iväg till 600 kubik.

Arbogas vattenförsörjning kommer från Hjälmaren vidare in i ett vattenverk där det leds ut. Läckan har skett vid en viadukt vid Stureleden i närheten av Coop. Bilder visar hur en bil står nästan helt under vatten på platsen.

Den läckan lyckades man stoppa vid klockan 10.30. Men eftersom flödet inte minskade misstänkte man fler läckor.

Vid klockan 13.30 meddelar Zackrisson att det rörde sig om en ventil som inte tätats ordenligt. Vattnet ska nu vara tillbaka i de flesta hemmen i Arboga med normalt tryck.

Alla boende i Arboga tätort, Medåker och Valskog uppmanas dock att koka vattnet innan man dricker det eller använder det i matlagning.

– Det är en försiktighetsåtgärd, det har varit trycklöst i stora delar av ledningsnätet så det finns en risk att man får in bakterier i vattnet. Vi behöver ta prover på det och hoppas kunna ge besked i början av nästa vecka.

Fortsatt torrt i kranarna

Två hyreshus och ett enfamiljshus intill platsen för själva läckan saknar fortsatt vatten. Hur länge, är svårt att sia om.

– I normala fall skulle det bara ta en timme att fixa men nu var det en så himla stor läcka, dessutom i en slänt, så det beror hur fort vi kommer ner till själva läckan. Men vi har ställt ut en vattentank på platsen för dem som bor där, säger Zackrisson.

Rekommendationen att koka vattnet gäller alla boende norr om väg 572 inklusive boende på Baldersvägen, Vändstigen och Vinbäcksområdet.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Bilder visar hur en bil står nästan helt under vatten på platsen.
En stor läcka i ledningen från Hjälmaren kan ligga bakom problemet.
En stor läcka i ledningen från Hjälmaren kan ligga bakom problemet.
Bilder visar hur en bil står nästan helt under vatten på platsen.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Arboga

Vattenläckor

Hjälmaren