Så tog Biden ledningen över Trump

Under dagen har Joe Biden gått förbi Donald Trump i två viktiga delstater: Georgia och Pennsylvania.

Lyckas han hålla ledningen i de fyra största återstående delstaterna kan han vinna valet med lika många elektorer som Trump gjorde 2016.

Flera mediehus och statistikbyråer kallar nu Joe Biden för USA:s nästa president.

Det började med Georgia, den vanligtvis republikanska delstaten som Trump länge ledde rösträkningen i även i år. Sen började poströsterna räknas. Nu ligger Biden före med ett tusental röster.

Eftersom Donald Trump flera gånger har uppmanat sina följare att inte rösta via post, utan i stället rösta direkt i vallokalen kom hans röstresultat så snart rösterna började räknas.

Räknar om rösterna

Men på grund av coronapandemin är det betydligt fler poströster som kommit in i år jämfört med tidigare val. Och de flesta av dem röstar på Joe Biden.

Joe Biden.
Joe Biden.

När mer än 99 procent av rösterna i Georgia räknas är marginalen så liten att rösterna kommer att räknas om, meddelar delstatens röstansvarige Brad Raffensperger på en pressträff. Det finns däremot inga misstankar om röstfusk, trots Trumpkampanjens ihärdiga påståenden om det.

Omräkningen bör bli klar under november månad. Men i skrivande stund leder Biden med 1 579 röster – vilket är allt som behövs för att han ska ta hem delstatens 16 elektorsröster.

Trump misstror Fox

Timmar efter att Trump tappade ledningen i Georgia kom nästa smäll i Pennsylvania, delstaten vars vinst innebär hela 20 elektorsröster. Förlorar presidenten där förlorar han även chanserna till en andra mandatperiod i Vita huset.

När rösterna som lagts i vallokalerna räknats hade Donald Trump ett försprång på över en halv miljon röster. Men även här fanns ett stort antal poströster med Bidens namn på dem.

På förmiddagen, lokal tid, gick Joe Biden förbi Donald Trump och ju fler röster som räknas desto mer ökar hans ledning. Just nu ligger han 6 826 röster före Trump.

Tidigare vice presidenten Joe Biden leder nu när rösterna räknas i valet 2020.
Tidigare vice presidenten Joe Biden leder nu när rösterna räknas i valet 2020.

”Joe Biden ny president”

Så fort Pennsylvania vände till Bidens fördel meddelade statistikbyrån Decision Desk HQ att USA fått en ny president: Joe Biden.

NBC News börjar kalla Biden för ”president-elect”, tillträdande president. Men fastän konservativa Fox News länge tillskrivit delstaten Arizona till Bidens fördel har de fått uppmaningar om att vänta med beskedet. Flera andra mediehus väntar på mer definitiva resultat.

Donald Trump fortsätter misstro valresultaten och anklagar Demokraterna för att ”stjäla” valet. I ett uttalande riktar han även kritik mot Fox News och meddelar att han är på väg att vinna även Arizona.

Men, om Biden behåller sin ledning i Pennsylvania spelar det ingen roll och landet har fått en ny demokratisk president.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

Publisert:

LÄS VIDARE