Trumps familjeföretag och finanschef åtalas för skattebrott

Uppdaterad 2021-07-02 | Publicerad 2021-07-01

NEW YORK. Donald Trumps familjeföretag och bolagets finanschef Allen Weisselberg åtalas för att ha undanhållit miljonbelopp i skatt.

Ex-presidenten kallar brottsanklagelserna för ”en häxjakt”, men många på plats hoppas på en fällande dom.
– Hejdå skurk! Du och din tidigare chef kommer hamna i fängelse, ropade människor utanför domstolen till Weisselberg.

Nu presenteras de första brottsanklagelserna mot Trumps familjeföretag, i utredningen som startades av Manhattans distriktsåklagare för mer än två år sedan.

Finanschefen Allen Weisselberg lämnade frivilligt in sig själv till New York-åklagarna under torsdagen och leddes senare in i rättssalen i handklovar. När brottsanklagelserna lästs upp släpptes han mot borgen, men fick lämna ifrån sig sitt pass.

Trump-organisationen och Weisselberg anklagas för olika typer av skattebrott – att de systematiskt begått bedrägerier genom att ge förmåner till företagstoppar, lyxlägenheter, bilar och skolavgifter, utan att redovisa i sina deklarationer för dem.

Oskattade pengar

Åklagarna menar att Trumporganisationen gav Weisselberg motsvarande runt 10 miljoner kronor i gåvor som han inte skattat för.

Under torsdagen släppte the Trump Organization – som äger golfklubbar, hotell och lyxfastigheter – ett skriftligt uttalande där man försvarade Weisselberg. Han beskrevs som en familjefar som arbetat för företaget i 48 år.

”Han utnyttjas av Manhattans distriktsåklagare, som med den brända jordens taktik försöker skada den tidigare presidenten”, skrev organisationen.

Allen Weisselberg sittandes i rättegångssalen.

Allen Weisselberg nekar till brott.

Trump själv åtalas inte, men händelsen ses som ett bakslag för ex-presidenten och företaget som bär hans namn.

– Jag kan inte säga att han går helt säker ännu, sa Ron Fischetti, en av Trumps försvarsadvokater i veckan till nyhetsbyrån AP.

”Denna utredning fortsätter och vi följer fakta och lagen vart de än leder”, skriver New Yorks statsåklagare Letitia James i ett uttalande efter åtalspunkterna offentliggjorts.

Skrek glåpord

Utanför domstolen på nedre Manhattan ropade flera newyorkare glåpord efter finanschefen Weisselberg innan han satte sig i en stadsjeep för att åka därifrån.
– Hejdå skurk! Du och din tidigare chef kommer hamna i fängelse.

Utredningen började för två år sedan det kom fram att Trumps tidigare advokat Michael Cohen betalat tystnadspengar före presidentvalet 2016 till två kvinnor – Stormy Daniels och Karen McDougal – som påstår att de haft utomäktenskapliga affärer med Trump, vilket Trump själv nekar till.

Under utredningens gång har Manhattans distriktsåklagare Cyrus Vance, och New Yorks statsåklagare Letitia James, granskat Trumps skattepapper, krävt ut handlingar, och intervjuat vittnen i företagets ledning. En åtalsjury sammankallades för ett par månader sedan för att få tillgång till bevis i utredningen.

Nu har strålkastarljuset riktats främst mot Weisselberg, som tidigare rört sig i företagets kulisser, men ses som Trumps högra hand.

De senaste veckorna har många undrat om Allen Weisselberg kommer förbli lojal mot Donald Trump – eller vända sig mot honom, och bli en informant som potentiellt vittnar mot Trump senare i utredningen.

Manhattans åklagarkammare har försökt pressa Weisselberg till att ge information, men ekonomichefen fortsatt anlända till kontoret i Trump Tower på Manhattan för att träffa Trump – en tydlig signal om att han fortsätter stå på ex-presidentens sida.

Trumps comeback kan påverkas

Utan Weisselbergs samarbete säger experter att det är oklart om åklagarna kommer lyckas bevisa om Trump medvetet fattat några beslut som ligger till grund för att företaget eller medarbetare begått några skattebrott.

Weisselberg är därför en nyckelperson för att kunna väcka åtal mot Donald Trump, enligt juridiska experter. Hans centrala roll i nära på varenda aspekt av Trumps affärsuppgörelser har gjort honom till den person som har den bästa översikten över Trump-organisationens skatteskulder och finanser.

Det rättsliga dramat skulle potentiellt kunna landa i stora böter för företaget, och till och med att de går i konkurs, om dess relationer med banker eller andra affärspartners skadas. En del talar också om att Trumps möjliga politiska comeback kan påverkas – både positivt och negativt, beroende på hur utredningen fortskrider.

Själv kommenterade Trump dagens åtal mot familjeföretaget i en skriftlig kommentar.
”Den politiska häxjakten av de radikala vänsterdemokraterna, med New York som nu tar över utredningen, fortsätter. Det delar vårt land som aldrig förr!”