Amineh Kakabaveh

Kakabaveh: ”Måste få besked innan jag bestämmer mig”

Av: 

Erica Fält

NYHETER

Att regeringen tillmötesgår V-vildens krav. Det är vad som krävs för att Löfven ska kunna återta makten. Annars finns det en risk att Amineh Kakabaveh röstar rött och att Löfven faller igen.

– Jag måste få besked innan jag vet hur jag kommer rösta, säger Amineh Kakabaveh.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh har en avgörande roll i en kommande statsministeromröstning i riksdagen. En gul eller grön röst krävs från vilden för att Löfven ska släppas igenom som statsminister.

– Jag kan inte lämna besked om hur jag kommer att rösta förrän jag vet vad en Löfven-regering skulle innebära, säger den politiska vilden Amineh Kakabaveh.

Amineh Kakabaveh, före detta vänsterpartist, nuvarande politisk vilde.

Lämnat kravlista

I fredags satt Kakabaveh i samtal med flera S-representanter. Den före detta vänsterpartisten presenterade då en lista med åtta punkter på krav för att hon ska släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

– Det var ett jättebra möte, det är flera saker vi är helt överens om. Jag väntar med spänning på vad som kommer ske härnäst.

Kraven handlar bland annat om att återställa värnskatten, stoppa vinster i välfärden och att stoppa religiösa friskolor. De två senare är hennes viktigaste krav - där är hon inte villig att kompromissa.
– Jag förstår att jag inte kommer få igenom alla krav. Men jag har förväntningar på att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet går tillbaka till sina medlemmars viljor. Det här är en klassisk socialdemokratisk politik.

Men vad händer om du inte får igenom kraven?
Då är det är svårt för mig att rösta fram en socialdemokratisk statsminister som genomför borgerlig politik.

Ska återkoppla

Sedan mötet med S-representanterna har Amineh Kakabaveh inte haft någon kommunikation med Socialdemokraterna kring hur de ställer sig till kraven. Men i början på veckan ska de återkoppla.

– Jag hoppas på att det blir en förhandling mellan Vänstern, Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet och att de beaktar en klassisk vänster- och socialdemokratisk politik.

Från Socialdemokraternas håll vill man dock inte kommentera frågan. Varken om man kommer tillmötesgå vildens krav eller om det finns några pågående förhandlingar med Amineh Kakabaveh.

– Vi avböjer att kommentera hela frågan, säger Emma Fastesson Lindgren pressekreterare för Socialdemokraterna.

Ser det inte som makt

Trots att mandatfördelningen mellan blocken är så jämn att en statsministeromröstning kan komma att avgöras på en enskild röst ser Amineh Kakabaveh inte det som att hon sitter på makten.

– Det känns verkligen inte som makt, det känns som ett stort ansvar. Det är en förjävlig situation, säger Amineh Kakabaveh.

Hon tillägger:

– Det är partierna och partiledarna som sitter på makten att förändra sin politik.

Löfvens besked

I onsdags förra veckan fick Stefan Löfven uppdraget att sondera möjligheterna för att bilda en regering. Under måndagen löper hans deadline ut och han måste lämna besked kring hur han tänker göra.

DAILY Regeringskrisen – en mandatrysare

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Liverapportering om regeringskrisen

ÄMNEN I ARTIKELN

Amineh Kakabaveh

Socialdemokraterna

Regeringskrisen

Politik

Stefan Löfven

Vinster i välfärden

Vänsterpartiet