Snöandet börjar mattas av – många strömlösa

Filip Jacobson/TT

Publicerad 2021-01-12

Det intensiva snöfallet över de norra delarna av landet har börjat mattas av.

Tusentals blev strömlösa under snöovädret, tågtrafik stoppades och i Örnsköldsvik ställdes postutdelningen in.

Under måndagskvällen började det snöa rejält i Västernorrland. Och snöfallet fortsatte under natten och dagen. Även i Västerbotten snöade det kraftigt.

Men framåt tisdagskvällen började det lugna ner sig.

– Det har mattats av lite och ska väl fortsätta att mattas av vidare under kvällen och natten, säger Axel Stigborg, meteorolog vid SMHI.

Många strömlösa

Det kraftiga ovädret ledde till många strömavbrott, främst i Västernorrland. På tisdagsmorgonen saknade som mest cirka 6 000 hushåll ström.

Många av de drabbade har Eon som leverantör. Enligt bolaget pågår felsökningsarbetet, men det kan ta tid eftersom de anställdas säkerhet är prio ett. De flesta utan el bor i Sollefteå och Kramfors. På kvällen var omkring 2 000 av Eons kunder strömlösa i Västernorrland och drygt 700 i Jämtland.

– Framkomligheten är på sina håll väldigt svår där. Vi räknar med att abonnenter kan få vänta länge på att få tillbaka elen, säger Anna Gianuzzi, presstalesperson på Eon.

TT: När du säger länge, vad menar du då?

– Jag kan inte ge någon generell prognos så. De lokala förutsättningarna avgör hur lång tid det tar.

Fast tolv timmar

Tågtrafiken mellan Umeå och Sundsvall ställdes in av Trafikverket från klockan 20 på måndagen. Tågstoppet beräknas pågå fram till onsdag klockan 12. Resenärer hänvisas till respektive tågbolag.

– Vi har fortfarande ingen annan prognos, men det skulle också kunna dröja längre. Det beror på hur mycket snö som kommer, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Strax före klockan 4 på tisdagsmorgonen fastnade ett nattåg som var på väg till Kiruna i Långsele utanför Sollefteå. Först vid 15-tiden, efter nästan tolv timmar, hämtades de 130 resenärerna av bussar.

– Vi kör dem just nu till hotell i Sollefteå, säger Christer Berglund, affärschef på tågoperatören Vy-tåg, till TT.

– Det är sådant extremt väder, så det har tagit tid att få fram bussar. Sedan tar det ju så klart lite tid att ordna med hotellrum till 130 personer, fortsätter han.

Stora vägar prioriteras

En nedfallen kontaktledning på tågsträckan mellan Ånge och Sundsvall stoppade trafiken helt under tisdagen och alla tåg ersattes med buss. Norr om Umeå och söder om Sundsvall har tågtrafiken dock fungerat normalt, enligt Trafikverket.

– Och när det gäller vägarna så gör vi allt vi kan, men vi kan inte åtgärda allt. Det är främst de stora vägarna som prioriteras, säger Katarina Wolffram.

Snöovädret hindrar Postnord att dela ut post i hela Örnsköldsviks kommun, rapporterar Allehanda.

– Det händer inte ofta. Vi vill så klart dela ut varje dag men vädret stoppar, säger Malin Levander, produktionschef för Postnord, till tidningen.

Polisen beskriver läget på vägarna i norra Sverige som lugnt, trots det svåra vädret.

– Vi har inte haft några stora olyckor med allvarliga personskador, men en del avåkningar och stopp i trafiken där vi har varit ute och hjälpt till, säger Åsa Mjörndal, presstalesperson vid polisregion Nord.

SMHI varnar

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för östra Ångermanland och för övriga Ångermanland en klass 1-varning på grund av det kraftiga snöfallet. Även för Västerbottens kustland gäller en klass 2-varning.

Det finns också en klass 1-varning för snöfall för Jämtland förutom fjällen, Västerbottens inland och Norrbottens kustland.

Följ ämnen i artikeln