Kommunmöte spårade ur – kallades bitterfittor

När Övertorneås kommunfullmäktige inte var överens kallades sju kvinnliga politiker för “bitterfittor” i toalettkön efteråt.

Ledamoten Marianne Salometsä fick nog och begärde ordet i talarstolen.

– Han sa att jag skulle ta en jävla spade och gräva ner mig själv.

Det hettade till i kommunfullmäktige i Övertorneå i måndags.

Ledamöterna var oense om frågan om ansvarsfrihet för år 2020. Åtta ledamöter, varav sju kvinnor, sa emot. En av dem var Marianne Salometsä, 33.

När hon gick på toaletten i pausen hörde hon en manlig ledamot säga ”Oj, vad många bitterfittor det var här idag”.

– Är det såhär vi pratar om varandra i kommunfullmäktige? sa hon i talarstolen efteråt.

Marianne Salometsä menar att Övertorneå har en historia av att kvinnor sitter tysta.
Marianne Salometsä menar att Övertorneå har en historia av att kvinnor sitter tysta.

”Sandlådenivå”

Det var inte det enda som hände under dagen. I korridoren menar hon att Centerpartiets ledamot, Ingemar Keisu, sa att hon borde gräva ner sig med en spade.

– Ingemar kommer bakom mig i korridoren och säger att jag ska ta en jävla spade och gräva ner mig själv.

När mötet återupptogs tog Marianne ordet i talarstolen och berättade vad som hade hänt. Hennes brandtal möttes av applåder från vissa, blickar i bordet från andra.

Hennes kollega Inga Savilahti Häggbo (S) gick upp efteråt och stöttade henne.

– Jag blev helt chockad, jag har inte smält det än, säger Inga Savilahti Häggbo (S), som är andra vice ordförande i Övertorneå kommunfullmäktige.

Men enligt Ingemar Keisu (C), ledamot i kommunfullmäktige, är det hela bara ett missförstånd.

– Jag har aldrig ens pratat med Marianne. Vi hade en bensträckare och när jag kom ut ur mötessalen sa jag att det var sandlådenivå därinne och att vi borde gräva ner frågan eftersom den redan var utredd av förvaltningsrätten.

Ville göra gott

Marianne Salometsä ville göra något bra för sin kommun och sökte sig därför till kommunpolitiken. Med jämställdhet och jämlikhet som hjärtefråga blev hon 2014 en del av kommunfullmäktige i Övertorneå kommun.

– Nu har jag fått bekräftat att jag verkligen behövs.

Då, 2014, satt Marianne Salometsä i kommunfullmäktige som ledamot för Centerpartiet men efter att ha blivit motarbetad av sitt eget parti lämnade hon Centerpartiet till förmån för Socialdemokraterna. Nu är hon politisk vilde i väntan på nästa mandatperiod då hon ansluter till Socialdemokraterna.

Inga Savilahti Häggbo, andra vice ordförande (S), är besviken på sin hemort.
Inga Savilahti Häggbo, andra vice ordförande (S), är besviken på sin hemort.

”Männen styr kvinnor flyr”

Redan från start har Marianne Salometsä upplevt att kvinnorna blir dumförklarade och att man blir illa bemött om man inte håller med.

– När man börjar göra väsen av sig kommer kallduschen. Vi har en historia av att kvinnorna i Övertorneå bara sitter tysta, nickar och håller med.

Inga Savilahti Häggbo är andra vice ordförande (S) i kommunfullmäktige och stämmer in i Mariannes ord.

– Det är ytterst få kvinnor som som går upp i talarstolen, det talar sitt tydliga språk. Männen kör med sin härskarteknik.

Både Marianne Salometsä och Inga Savilahti Häggbo berättar om en patriarkal struktur i hela kommunen och att det finns en historia av att kvinnliga politiker flyttar från kommunen på grund av hur de blivit behandlade.

– Jag brukar säga att männen styr och kvinnorna flyr. Kvinnor vill inte leva i ett såhär gammaldags samhälle. 2021 har inte kommit till Övertorneå än. Jag är så förfärligt besviken på min födelseort, säger Inga Savilahti Häggbo.

Publisert: