Sex mäklare om bostadsmarknaden i Uppsala

Publicerad 2020-09-28

I dag befinner vi oss i säljarens marknad.

Det är flera mäklare enliga om. Men inte riktigt alla.

– Jag skulle egentligen vilja säga att det faktiskt är både och, säger Tomas Widerlöv på Widerlöv&co i Uppsala.

I dag vill de flesta flytta till villa, en större lägenhet i ett äldre hus, en studentlägenhet i ett stadsnära kvarter eller ett radhus, enligt flera mäklare som jobbar i Uppsala.

– Men högst efterfrågan är det på fritidshus, de går åt som smör i solsken, säger Anna Sara Sundqvist Wolf på Mäklarhuset.

Det, liksom att utbud av bostäder är lågt, har flera mäklare märkt av under den senaste tiden. Men om det bara gynnar säljarna eller både säljarna och köparna är de inte enliga om.

Säljarens vs köparens marknad

– Det är definitivt säljläge då vi har ett ganska lågt utbud av bostäder på marknaden men en hög och tilltagande efterfrågan, säger Andreas Lindqvist, vd på Svensk fastighetsförmedling.

Tomas Widerlöv, på Widerlöv&co, håller inte med.

– Det är säljläge för att det går att få bra betalt och en relativt snabb försäljning, medger han, men tillägger:

– Och köpläge för att det är troligt att priserna kommer att fortsätta att stiga och för att det går att få väldigt låga boräntor som man dessutom kan binda på längre tid till mycket bra villkor.

Räntan ligger kvar på noll

Förra veckan meddelade riksbankschefen Stefan Ingves att styrräntan kommer att ligger kvar på noll i drygt tre år till, vilket kan påverka marknaden anser en del mäklare. Men inte alla.

– Den starka marknaden och de höga bostadspriserna vi har i Uppsala nu bygger redan på att räntan är så låg, så ett besked om att räntorna fortsätter att vara låga påverkar inte så mycket, säger Fredrik Hällström på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Mikael Blom på Skandiamäklarna håller inte med.

– Beskedet kommer hålla marknaden stabil och möjligtvis tillåta en moderat tillväxt. Farhågorna vi som mäklare ser är att nyproduktionen tilltagit igen, vilket kan bromsa in priserna, säger han, och tillägger:

– Bostadsmarknaden har under sommaren varit väldigt het och det är fortfarande ett bra drag och många människor som letar nytt boende. Villamarknaden utmärker sig extra där man upplever ett lågt utbud och mycket hög efterfråga. Bostadsrätter är i något mer balanserat stadie.

Coronaeffekt på marknaden

Wolf på Mäklarhuset instämmer.

– Bostadsmarknaden i Uppsala är stabilt uppåtgående med ett betydligt lägre utbud av bostäder än föregående år. Och vi kan se att köpmönstret har ändrats under coronapandemin. Många tittar efter ett extra rum där man kan ha hemmakontor eller en tomt där man kan vara om det blir mindre resande framöver, säger hon.

Enligt Widerlöv på Widerlöv&co säljs även allt fler bostäder efter budgivning med fler aktiva budgivare än tidigare.

– De flesta bostäder säljs ganska snabbt och en allt större andel redan innan de hunnit publicerats på Hemnet, säger han.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln