WHO-toppen: Vaccin ”självklart” inte lösningen

Varnar för stigande dödstal i covid-19 under hösten

WHO-toppen Hans Kluge varnar för att coronapandemins dödstal kommer att stiga de kommande månaderna.

Samtidigt säger han att ett vaccin inte är lösningen på krisen.

– Jag hör hela tiden att människor säger att vaccinet kommer att innebära slutet för pandemin. Men självklart är det inte så, säger han.

EU:s alla medlemsländer och världshälsoorganisationen WHO samlades i dag vid ett digitalt möte för att att diskutera kontinentens virusrespons och lägga upp en femårsplan för hur coronapandemin ska hanteras.

WHO:s Europadirektör Hans Kluge kom i samband mötet med ett bistert besked.

– Hårdare tider är att vänta. Jag tror att dödstalen kommer att öka under oktober och november, säger han enligt nyhetsbyrån Euronews.

Beskedet kommer samtidigt som flera europeiska länder ser ett kraftigt stigande antal nya bekräftade fall av viruset. Totalt i Europa rapporterades över 51 000 nya fall under fredagen – fler än den dittills högsta noteringen i april, enligt TT.

– Jag förstår att vi är i ett läge där länderna inte vill höra de här nyheterna, säger Hans Kluge.

WHO-toppen Hans Kluge.
WHO-toppen Hans Kluge.

Vaccin inte lösningen

Han säger även att pandemin kommer att ta slut, förr eller senare. Men samtidigt understryker han att ett vaccin inte är den enda lösningen.

– Jag hör hela tiden att människor säger att vaccinet kommer innebära slutet för pandemin. Men självklart är det inte så, säger han till Euornews.

– Vi vet inte ens om vaccinet kommer att hjälpa alla befolkningsgrupper. Vi får några tecken nu att det kommer att hjälpa för en grupp och inte för den andra. Och om vi måste beställa olika vacciner, vilken logistisk mardröm! Slutet på pandemin är det ögonblick när vi som samhälle lär oss att leva med den . Och det beror på oss och det är ett mycket positivt budskap.

Vaccin.
Vaccin.

FHM håller med

Både Anders Tegnell och folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson, har tidigare uttryckt att ett vaccin inte på egen hand innebär en lösning på coronapandemin i Sverige.

– Ett framtida vaccin kommer troligen att utgöra ett viktigt verktyg i bekämpningen av pandemin. Däremot är det inte det verktyg som slutgiltigt löser problemet. Ett vaccin kan inte ensamt stoppa pandemin, de viktiga förebyggande åtgärderna måste ligga kvar under överskådlig framtid, sa Johan Carlson på en presskonferens i slutet av augusti.

PODD Experten om riskerna

Aftonbladet Daily pratar med Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemilogi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE