16-årig häktad för mord på jämnårig – pistol hittad

En 16-årig pojke häktas för mordet på en jämnårig pojke i Eskilstuna förra veckan.

Polisen kan nu ha hittat det misstänkta mordvapnet.

– Polisen har jobbat intensivt dygnet runt i en vecka. Vi utreder om det finns fler gärningsmän, säger åklagare Maria Edström.

I torsdags förra veckan sköts en 16-årig pojke ihjäl i Nyfors, Eskilstuna.

En jämnårig 16-årig pojke har sedan i söndags suttit anhållen skäligen misstänk. Han har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för mord samt grovt vapenbrott.

– Polisen har arbetat dygnet runt och gjort ett fantastiskt arbete. Det har gjort att misstankegraden stärkts, säger åklagare Maria Edström.

Poliser vid avspärrningarna på brottsplatsen i Eskilstuna.
Poliser vid avspärrningarna på brottsplatsen i Eskilstuna.

Misstänkt mordvapen hittat

Åklagaren är förtegen kring detaljerna i bevisningen men uppger att polisen funnit vad som tros vara mordvapnet.

– Polisen har påträffat en pistol och vi fortsätter naturligtvis utreda om det är det aktuella mordvapnet. Bevisningen har stärkts på flera plan, men det är fortfarande flera utredningsåtgärder som återstår då det fortfarande är ett tidigt skede, säger Maria Edström.

Polisen har tidigare uppgett att man utreder kopplingar till gängkriminalitet. Socialtjänsten slog i våras larm om pojken och han omhändertogs enligt lagen om vård av unga.

”Socialnämnden har flertalet uppgifter om att han agerar ’springpojke’ åt flera av de grövsta kriminella i Eskilstuna”, står det i en dom, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

I nuläget finns inga fler misstänkta eller gripna i ärendet, utöver den häktade 16-åringen.

– Vi jobbar på och arbetar bredd och utreder även om det finns alternativa gärningsmän. Vi har ännu ingen misstänkt, säger Maria Edström.

”Allvarligaste brottet man kan begå”

16-åringen som nu häktas misstänks även för mordförsök mot en en annan 16-åring som befann sig intill den skjutna. Den misstanken ingick dock inte i dagens häktningsförhandling.

Den misstänkte 16-åringen förnekar brott och har ålagts med restriktioner. När åtal kan komma att väckas är för tidigt att säga, enligt åklagaren.

– Det kommer sannolikt ske en omhäktning om två veckor. För att en minderårig ska kunna häktas krävs synnerliga skäl. Enligt min mening är brottets art det allvarligaste brott man kan begå och därmed föreligger synnerliga skäl i det här fallet, säger Maria Edström.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN