Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elise, Lisa

Tusentals evakueras efter skyfall i Australien

TT

Publicerad 2021-03-22

Omkring 18 000 personer har evakuerats till följd av översvämningarna i New South Wales i Australien.

På fyra dagar har lika mycket regn fallit som det normalt gör på fyra månader, och mer är att vänta, enligt landets vädermyndighet.

– Nederbörden är enorm, säger meteorologen Jonathan How.

Regnet fortsätter att ösa ned över Australiens sydöstra kust, i ett område från Brisbane i norr till Sydney i söder, som det gjort sedan i torsdags. Under natten mot måndagen föll ytterligare 250 millimeter regn på sina håll.

– Den högsta totalen på fyra dagar har fallit längst norra kusten, nära Port Macquarie. I samhället Combyne har det fallit 889 millimeter regn sedan i torsdags. Sydney har på fyra dagar fått 200–400 millimeter, säger meteorologen Jonathan How vid Australiens vädermyndighet BOM till TT, och fortsätter:

– Vi pratar om väldigt stora totaler, det är fyra månaders regn på fyra dagar. Det är inte överraskande att vi ser översvämningar och stor påverkan i området.

Som jämförelse är den genomsnittliga årsnederbörden i Stockholm 619 millimeter.

– Så vi har haft mer än hela Stockholms årsnederbörd på tre dagar, konstaterar han.

Vallade kor i kajak

Försäkringsbolagens branschorganisation ICA har utfärdat ett så kallat försäkringskatastrofläge, sedan över 5 000 ärenden anmälts de senaste dagarna.

Flera vägar har stängs av, och tågtrafiken på Hunter Valleys kollinje har stoppats, vilket gör att leveranser till Newcastle, världens största kolexporthamn, hindras.

På paret Nicholsons bondgård i Jones Island vid Taree, 30 mil norr om Sydney, har de omkring 160 korna fått samlats in med hjälp av kajak, sedan ägorna täckts av vatten.

"Det var helt klart en upplevelse att mjölka i midjehögt vatten. Även om mjölken dumpas, så är det viktigaste att det blir en lättnad för kossorna", skriver bondgårdsägarna i en uppdatering på Facebook.

Ett antal kalvar har antagligen gått förlorade, liksom 500 ensilagebalar tänkta till vintern.

– Det är bara förödande, det är verkligen förödande. Det är så svårt att se vad hela samhället går igenom just nu, säger Rachel Nicholson till Manning River Times.

Fler kan evakueras

18 000 personer har tvingats att lämna sina hem, säger delstaten New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian vid en presskonferens, och säger att mer regn är att vänta.

– Fler evakueringsordrar kan komma. Vi ber alla i de områdena att vara vaksamma, snälla lyssna på instruktionerna, var beredda.

– En del samhällen som nu drabbas av översvämningar drabbades av bränderna, och torka innan dess. Jag vet inte om vi i vår delstats historia har haft den här typen av extremväder i så snabb följd, mitt under en pandemi, säger Berejiklian.

De som har tvingats att lämna sina hem uppmanas bo hos släkt och vänner, även om delstaten ordnar nödboenden för de som behöver.

– Men som ni förstår så måste vi vara covidsäkra, samtidigt som vi förser folk med det de behöver för att klara sig.

Flodsystem stiger 15 meter

Jonathan How vid BOM säger att förklaringen till ovädret finns i ett omfattande lågtrycksområde som parkerat utanför delstatens kust, och som öser ned sin nederbörd. Normalt sett sveper den typen av oväder förbi, men det här är stillastående då ett högtrycksområde mellan Nya Zeeland och Australien fungerar som en barriär.

Ett liknande fenomen inträffade i februari förra året. Men då var markerna torra efter två års torka, och kunde suga upp den mesta nederbörden. Den här sommaren har varit betydligt blötare.

– Marken är mycket fuktigare, och förmågan att absorbera regn är mycket mindre. Därför ser vi att det rinner ned i flodsystemen.

Flodsystemet Hawkesbury River norr om Sydney har som resultat översvämmats kraftigt.

– Det är för närvarande vår främsta oro, vi har sett flodnivåerna stiga nästan 15 meter, säger How.

Klimatförändringar kan ha bidragit

Det kommande dryga dygnet befaras ytterligare 120 millimeter regn, innan ett högtrycksområde från centrala Australien väntas dra in och till slut trycka bort det envisa lågtrycket.

– Australien är ett land av ytterligheter, och saker kan ändras från år till år. Vi går från många år av torka och fjolårets terrängbränder till de här blöta mönstren, det har hänt förut, säger How.

TT: Kan klimatförändringarna ha bidragit?

– Det är svårt att säga. Vi vet att vi i och med den globala uppvärmningen får större och mer utdraget extremväder. Det här är exakt vad vi har förväntat oss med längre, starkare och hetare värmeböljor. Med så mycket värme i atmosfären så kan det bli mer extrem nederbörd också, säger han.

ANNONS