Mardrömmen: ett massivt oljespill under isen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Barents hav är den nya fronten i jakten på olja – och svenska banker satsar 97 miljarder i oljebolagen.

Men forskarna varnar för ett massivt oljespill – under isen.

– Det vore det absolut värsta som kan hända eftersom det då inte finns några möjligheter att sanera det, säger klimatprofessorn Michael Tjernström.

I takt med att isen drar sig tillbaka har den tidigare ogästvänliga miljön i Barents hav blivit allt mer tillgänglig.

Flera oljebolag – däribland svenska Lundin Energy – har den norska statens tillstånd att leta efter olja i tidigare orörda områden mellan Nordnorge och Svalbard.

Och nu pågår jakten för fullt.

Aftonbladet har avslöjat att de svenska storbankerna satsar 97 miljarder kronor i bolagen som letar olja i området.

Thomas Dahlgren är marinbiolog vid Göteborgs universitet och har studerat effekterna av industriell påverkan på havet. Han beskriver en värld som är unik och skör – och ännu till stora delar okänd.

– Barents hav är betydligt mindre utforskat än Nordsjön och Skagerrack. Vi vet inte fullt ut vilka djur som lever där, säger han.

Thomas Dahlgren, marinbiolog. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Thomas Dahlgren, marinbiolog. Arkivbild.

”Utsatt för stress”

Området är viktigt för reproduktionen av torsk och annan fisk. Men till följd av klimatförändringarna är också helt nya arter på väg att simma in. Något som borde mana till varsamhet, enligt Thomas Dahlgren

–  Vi har en pågående klimatförändring som redan utsätter ekosystemet för stress och vi vet inte var brytgränsen går. Då gäller det att försöka minimera stress av andra saker. Som oljeutvinning, säger han.

När man borrar efter olja kommer andra produkter ut, som inte finns naturligt i havet. Som smörjmedel för borrkonen. Till det kommer spill från plattformarna.

– Riktigt vad det gör med ekosystem, speciellt i kalla miljöer, vet vi inte, säger Thomas Dahlgren.

Större risk

Michael Tjernström är professor i gränsskiktsmeteorologi vid Stockholms universitet och har rest på många expeditioner till Arktis. Han påpekar att det alltid är förknippat med risk att leta efter olja.

Och att den risken är större i Arktis än på andra platser.

– Miljön är så känslig där. Och spilld olja bryts ner långsammare i kallare klimat.

Skräckscenariot vore ett storskaligt oljespill som hamnar vid botten i ett hav dominerat av is.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Michael Tjernström, professor i meteorologi

Kritisk mot Norge

– Det vore det absolut värsta som kan hända eftersom det då inte finns några möjligheter att sanera det. Och då kommer oljan att finnas kvar väldigt länge. Det är det stora problemet, säger Michael Tjernström.

Han är kritisk mot den norska staten, som han menar borde föra en mer nyanserad diskussion om att bevara miljön till eftervärlden.

– Men även vi andra som potentiellt ska använda oljan har ett stort ansvar. Ska vi alls fortsätta att leta efter olja där det är som allra farligast och dyrast när vi ändå vet att vi måste sluta använda fossila bränslen?

Publicerad:

LÄS VIDARE