Orkanen Maria

Akut evakuering efter att damm brustit i Puerto Rico

Av: 

Simón Bustamante

NYHETER

En damm vid floden Guajataca i Puerto Rico har brustit och orsakat ”extremt farlig” översvämning, rapporterar BBC.

Områdena Isabela och Quebradillas har fått evakueras akut – och ö-nationen är hårt drabbad av det som guvernören kallar ”århundradets storm”.

Enligt tekniker ska Guajataca-dammen, som ligger i nordvästra Puerto Rico, ha brustit vid 14-tiden lokal tid. Områdena Isabela och Quebradillas har drabbats hårdast och enligt amerikanska väderinstitutet NWS håller bussar på att ”evakuera människor från områdena så fort som möjligt”.

Samtidigt uppmanas invånare att ”söka sig till högre mark nu”.

Skräckorkanen Maria drog först över Karibien innan den i onsdags nådde Puerto Rico. Men innan dess hade ön drabbats av orkanen Irma, som orsakade strömavbrott i stora delar av landets hushåll och arbetsplatser.

Minst 13 döda

Maria har orsakat stor förödelse och slagit ut hela ö-nationens elektricitet. Minst 13 personer har dött sedan Puerto Rico drabbades av det som guvernör Ricardo Rosello kallat för den värsta orkanen på hundra år.

Enligt Rosello har ö-nationens elnät drabbats så hårt att det kan ta flera månader att återfå elektriciteten.

Till ön Vieques, strax utanför Puerto Rico, larmades amerikanska kustbevakningen efter att ett fartyg förlorat kontrollen och kapsejsat i de starka vindbyarna.

En brittisk marinhelikopter flög dit och lyckades rädda en mamma och hennes två barn som strandats på skrovet. Kustbevakningen uppger att en man som också befann sig ombord på fartyget dog.

Abnér Gomez, chef för landets katastrofmyndighet, säger att Mria har förstört ”allt i sin väg”.

– Den information vi har fått hittills är inte uppmuntrande.

Når Bahamas till helgen

Orkanen Maria, som tidigare pendlat mellan kategori fyra och fem på en femgradig skala, har nu nedkategoriserats till nivå tre. I helgen väntas den nå nordöstra och östra Bahamas.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Orkanen Maria

Puerto Rico