”Innebär att vi kan känna oss trygga”

NYHETER

Förvaltningsrätten beslutade idag att korta nazistiska NMRs demonstrationsväg, samt flytta startplatsen för demonstrationen.

Judiska Församlingen i Göteborg var en av dem som överklagade polisens tidigare beslut att låta NMR demonstrera från Svenska mässan och hela vägen till Gustaf Adolfs torg.

– Det här beslutet innebär att våra medlemmar kan känna sig trygga, säger församlingens ordförande Allan Stutzinsky.

Den nazistiska föreningen NMR kommer att demonstrera den 30 september i Göteborg.

Demonstrationsdagen infaller samma datum som Bokmässan i Göteborg samt den stora, judiska högtiden jom kippur.

Vägen som nazisterna först hade tänkt ta och som tidigare godkänts av polismyndigheten, skulle passera synagogan i Göteborg.

”Väsentlig förbättring”

Polisens beslut överklagades av blandat Judiska Församlingen i Göteborg. Och församlingens ordförande Allan Stutzinsky, är nöjd med förvaltningsrättens nya dom.

– Vi tycker att domen är bra. Vi tycker såklart inte att det är bra att NMR får demonstrera just den här dagen, men detta innebär en väsentlig förbättring för oss, säger Allan Stutzinsky.

Han säger också att det innebär att församlingens medlemmar som hade tänkt åka kollektiv för att fira jom kippur i synagogan, nu kommer att kunna promenera från Drottningtorget utan att riskera att stöta ihop med demonstrationståget.

– Det här domslutet innebär att våra medlemmar kan känna sig trygga. Men vi kommer att diskutera under tisdagen om vi ska överklaga beslutet ytterligare en gång, säger Allan Stutzinsky.