It-skandalen inom Transportstyrelsen

Alliansen försökte enas – misslyckades: ”Enorm frustration”

Av: 

Niklas Eriksson

Pär Karlsson

Olof Svensson

NYHETER

Alliansledarna försökte in i det sista enas i en gemensam front i frågan om att rikta misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist.

I stället blottade de en djup spricka.

– Alliansens trovärdighet riskerar skadas när de inte står fast vid vad vi gemensamt var överens om i somras, säger en kristdemokrat till Aftonbladet.

Alliansledarna skulle enas om de skulle kräva misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist.

Liberalernas partiledare Jan Björklund kallade till presskonferens på torsdagseftermiddagen för att lämna besked i frågan om att kräva misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Kort innan den ägde rum föregick allianskollegan och centerledaren Annie Lööf honom med beskedet att de backar i frågan.

Moderaterna och Kristdemokraterna riktade därefter formellt misstroende mot försvarsministern.

Hoppades enas in i det sista

Timmarna innan den djupa allianssprickan blottades offentligt hade Anna Kinberg Batra, Ebba Busch Thor, Annie Lööf och Jan Björklund träffats på Moderaternas kansli i riksdagen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet fanns det så sent som för en vecka sedan hopp om att komma fram till en gemensam allianslinje. Men efter mötet stod det till slut klart att den samlade fronten skulle utebli.

– Det var tydligt att det inte fanns någon kompromissvilja hos Moderaterna. Det har varit en enorm frustration i hur de har hanterat det här, en oförmåga att se den större bilden, prestige har gått före att hitta en lösning, säger en källa inom Alliansen.

”Ser dåligt ut”

Mötet varade i över en timme och en källa beskriver för Aftonbladet att stämning mellan Alliansledarna efteråt var ”mycket dålig”.

– Det är klart att den inte är bra. Det ser dåligt ut att Alliansen inte håller ihop, det är ännu en spricka i fasaden, säger källan.

Beskedet från Annie Lööf och Jan Björklund att de inte står fast vid sommarens allianslinje om att kräva en misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist skadar Alliansen, enligt källor inom KD.

– Obegripligt att Centern och Liberalerna backar ur. Alliansens trovärdighet riskerar skadas när de inte står fast vid vad vi gemensamt var överens om i somras. Situationen är oförändrad vad gäller försvarsministerns ansvar, säger en kristdemokrat.

Räcker inte till att avsätta

Moderaternas gruppledare i riksdagen Jessica Polfjärd säger att hon räknar med att en misstroendeomröstning mot försvarsministern troligen kommer att hållas på tisdag i nästa vecka.

Men utan allianskollegorna stöd räcker inte M- och KD-rösterna för att avsätta försvarsministern. Inte ens med Sverigedemokraternas stöd.

175 röster krävs för att det ska bli tal om en avgång och de tre ovannämnda partierna samlar ihop knappt 150.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

It-skandalen inom Transportstyrelsen

LÄS VIDARE

Lena Mellin: Så går det i valet 2018

ÄMNEN I ARTIKELN

It-skandalen inom Transportstyrelsen

Politik

Peter Hultqvist

Jan Björklund

Annie Lööf

Alliansen

Moderaterna