Studie: Du lär dig lättare språk på fyllan

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Människor påverkade av alkohol lär sig språk bättre, enligt studie.
NYHETER

Vill du lära dig ett annat språk?

Då kan alkohol hjälpa dig lite på traven.

Det konstaterar forskare som nyligen genomförde en ny studie, rapporterar brittiska Daily Mail.

Enligt en ny studie från forskare vid flera olika universitet, bland annat i Maastricht, Nederländerna, lär du dig att prata ett andraspråk bättre om du har alkohol i blodet.

50 tyskspråkiga studenter vid universitetet i Maastricht, som nyligen lärt sig att prata, läsa och skriva på nederländska deltog i en undersökning där de slumpmässigt gavs antingen en låg dos alkohol eller en dryck som inte innehöll någon alkohol alls.

Efter det pratade varje deltagare nederländska i några minuter och samtalet spelades in och bedömdes av holländare som inte visste om deltagaren druckit alkohol eller inte.

Bättre uttal med alkohol i blodet

Efter att ha analyserat resultatet kunde forskarna se att de som konsumerat alkohol hade betydligt bättre uttal jämfört med de som inte druckit någon alkohol alls.

– Vi måste vara försiktiga med konsekvenserna tills vi vet mer om vad som orsakar de observerade resultatet, säger Jessica Werthmann, doktor och en av de ledande i arbetet, enligt Daily Mail.

– En möjlig mekanism kan vara alkoholens ångestminskande effekt, men mer forskning behövs för att testa detta, fortsätter Jessica Werthmann.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alkohol

Språk