Delhi

Giftdimman över Delhi ska attackeras med vatten

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Mångmiljonstaden Delhi är insvept i giftdimma.

För nästan 19 miljoner människor innebär att andas samma fara som att röka över två paket cigaretter – om dagen.

Nu ska myndigheterna bekämpa smogen med vattenkanoner.

Dimman som under veckan tätnat över indiska staden Delhi är så tjock att tåg- och flygtrafiken påverkats. Flera människor ska också ha dött i trafikolyckor delvis orsakade av att sikten blivit usel på grund av den giftiga smogen.

Alla skolor är stängda i Delhi sedan i onsdags. Alla pågående byggprojekt har tillfälligt stoppats och inga lastbilar får åka in i staden, rapporterar CNN.

Nu väntas även privata fordon som drivs av bensin eller diesel få restriktioner inne i mångmiljonstaden.

Halterna av skadliga mikropartiklar i luften har uppmätts till nivåer skyhögt över de som Världshälsoorganisationen WHO bedömer som farliga för människor.

Gränsvärdet WHO har satt ligger på 25 för de farliga partiklarna av typen PM2,5, skriver TT. I onsdags toppade värdet i Delhi över 1 000, enligt USA:s ambassads mätningar. På torsdagen var värdet kring 400.

Som att röka 44 cigaretter om dagen

Luften som stadens uppåt 19 miljoner invånare andas in är så pass förorenad att hälsoriskerna uppges vara lika stora som för en person som röker 44 cigaretter om dagen, enligt CNN.

Luftföroreningarna orsakas av avgaser från den täta trafiken, sopbränder, skogsbränder och dammet som rivs upp från vägarna av fordon, enligt experter CNN talat med.

Den giftiga dimman ger invånarna huvudvärk, hosta och andningssvårigheter. Men utöver de omedelbara konsekvenserna uppger myndigheterna att de befarar att föroreningarna kommer leda till långsiktiga hälsobesvär för Delhi-borna.

Nu ska stadens myndigheter försöka vattenbomba giftsmogen för att lösa det akuta problemet, uppger Sky News.

Bland annat ska brandbilar ge sig ut på gatorna för att ”vattna” och polisens kravallpolis ska använda sina vattenkanoner för att försöka skingra dimman.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Delhi

WHO

Klimat & miljö