Därför är det farligt att bära Uggs

avClara Öhrn

Den älskade Ugg-stöveln kan orsaka allvarliga skador på dina knän.
Nu höjer den engelska knäkirurgen ett varnande finger för att använda den populära skon.
– Fårskinnsstövlar kan se bra ut, men fåfänga kan vara på bekostnad av potentiell fysisk skada på din kropp, säger kirurgen till The Sun.

Foto: Dan Hansson / TT
Den populära fårskinnsstöveln kan vara dålig för dina knän.

Den mjuka fårskinnsstöveln från det australiensiska märket Ugg har länge varit en stor favorit hos personer som gillar varma och mjuka skor. Men nu utfärdar den engelska toppkirurgen Ian McDermott en varning om den populära skon, rapporterar the Sun.

Kan orsaka allvarliga skador

Enligt läkaren kan Uggs orsaka allvarliga skador på kroppen.

Den här typen av sko kan bland annat ge upphov till dålig hållning, smärta i knän och ryggont. Något som i sin tur kan leda till att man tvingas till operation, för att få bukt med problemet. McDermott passar även på att varna för mjuka skor i allmänhet och även för högklackat.

– Fårskinnsstövlar och höga klackar kan se bra ut, men fåfänga kan vara på bekostnad av potentiell fysisk skada på din kropp, säger Ian McDermott, till the Sun.

Brist på stöd

Det är bristen på stöd för foten när du går som utgör det största hotet för dina knän och rygg. Mjuka och sladdriga skor kan göra att underbenet överansträngs och måste arbeta mer för att kunna gå rakt.

Särskilt försiktig bör du vara om du sedan tidigare har problem med fötter eller knän, eftersom skorna då kan förvärra skadorna ytterligare, enligt kirurgen.

– Lyssna på din kropp och se till att du inte bär sladdriga stövlar varje dag, tipsar McDermott.

En talesperson från Ugg tillbakavisar dock kritiken och menar att fårskinnsstövlarna är perfekta för de som vill ha en skön, varm och flexibel sko.