Kim Jong-Un hyllar kärnvapnen – och befordrar sin syster

avGustaf Tronarp

Nu slår Kim Jong-Un tillbaka – efter Donald Trumps senaste hot mot Nordkorea.

I ett tal inför kommunistpartiets centralkommitté beskrev han landets upprustning som nödvändig för att stå emot ”de amerikanska imperialisternas nukleära utpressning”.

– Den nuvarande situationen är hård och vi står inför prövningar, sa diktatorn.

1 av 3 | Foto: Damir Sagolj / Reuters
Nordkoreas ledare Kim Jong Un med sin syster Kim Yo Jong på en bild tagen under en ceremoni i huvudstaden Pyongyang i april i år.

Bara timmar efter att USA:s president Donald Trump twittrat att ”bara en sak kommer att fungera” gentemot Nordkorea höll diktatorn Kim Jong-Un ett tal inför centralkommittén i det styrande Arbetarpartiet.

Då hyllade han landets kärnvapenrustning. Han beskrev arsenalen som en kraftfull avskräckande faktor som kan stå emot den ”nukleära utpressningen” från de ”amerikanska imperialisterna”.

– Den nuvarande situationen är hård och vi står inför prövningar, sa diktatorn i talet, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Systern invald i politibyrån

Under mötet valde partiet även in flera nya medlemmar i politibyrån, Nordkoreas mäktigaste instans.

Bland de befordrade finns Kim Jong-Uns 28-åriga syster Kim Yo-Jong, som är en av de högsta cheferna på Arbetarpartiets propagandaavdelning. I januari riktade USA:s finansdepartement sanktioner mot henne för brott mot de mänskliga rättigheterna och censur, rapporterar Reuters.

Kim Jong-Un och Kim Yo-Jong har samma mamma, Ko Yong Hui. De är halvsyskon med Kim Jong Nam, som mördades på en flygplats i Malaysia tidigare i år.

Systern beskrivs nu som Nordkoreas mäktigaste kvinna, vid sidan av diktatorns fru Ri Sol Ju. Att hon lyfts upp till politibyrån ses som ett tecken på att Kim-klanen ytterligare stärker sitt grepp om diktaturen.

– Hon har fått ett erkännande av arbetet som hon gjort under de senaste åren för att idolisera Kim Jong-Un, säger Yang Moo-jin, professor vid universitetet för Nordkorea-studier i Sydkorea, till Bloomberg.

Kan förbereda nya vapenprov

Efter Nordkoreas sjätte kärnvapentest i början av september har krisen på Koreahalvön blivit alltmer akut.

På fredagen sa en rysk politiker som besökt Nordkorea att regimen förebereder ett test av en missil som skulle kunna nå det amerikanska fastlandet. Tidigare har det spekulerats kring att nya provokationer kan komma den 10 och 18 oktober. Det är datumen för firandet av Nordkoreas kommunistpartis bildande respektive det kinesiska kommunistpartiets kongress.

ARTIKELN HANDLAR OM