Grattis Norge – ni är lyckligast i världen

avMalin Wigen, TT

Norrmännen bor i världens lyckligaste land enligt ny rapport. Och tätt efter landet hamnar tre andra nordiska länder.

Foto: Braastad, Audun / TT NYHETSBYRÅN
Avenyn Karl Johan i Oslo den 17 maj 2016. Arkivbild. Foto: Audun Braastad/NTB/TT

Norge är världens lyckligaste land enligt enligt FN-nätverket SDSN:s årliga rapport. Därmed petas Danmark, som toppat listan i tre av de senaste fyra rapporterna.

Följt efter Norge och Danmark hamnar Island, Schweiz och Finland. Sverige får nöja sig med en tioende plats – precis som förra året. Därmed är vi ”olyckligast” i Norden.

Den positiva trenden i Norge sker trots sjunkande oljepriser, och att det finns andra saker som påverkar lyckan än hur mycket vi tjänar, enligt författaren till rapporten.

"Det är ett anmärkningsvärt exempel. Genom att investera oljevinsterna i framtida generationers välbefinnande har Norge skyddat sig självt från de skadliga svängningar i ekonomin som många andra oljerika nationer har. Fokus på framtiden före nutiden görs enklare genom höga nivåer av ömsesidigt förtroende, syfte, generositet och gott styre" skriver professor John Helliwell vid University of British Columbia.

Norge började på 90-talet investera oljeintäkterna i en framtidsfond, som snabbt vuxit till en av de största i världen.

Så har man mätt lyckan

De värsta länderna att leva i enligt rapporten är Centralafrikanska republiken, Burundi och Tanzania.

Sammanlagt har man mätt lyckan i 155 länder. För att komma fram till resultatet har man i huvudsak ställt en enkel fråga. Man har bett människor att föreställa sig en stege som är numrerad från noll till tio: ”Den övre delen av stegen representerar det bästa möjliga livet för dig och botten av stegen representerar det värsta möjliga livet för dig – på vilket steg av stegen skulle du säga att du står nu?”.

Genomsnittsresultatet är landets poäng - Norge hamnade på 7.54 och Centralafrikanska republiken på 2,69, skriver BBC.

Dessutom har man analyserat statistik för att se varför det kommer sig att ett land är lyckligare än ett annat. Detta genom att titta på faktorer som BNP, medellivslängd och korruption. Årets rapport har dessutom fokuserat extra på lycka på arbetsplatsen, enligt BBC.