Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Gåtan: Varför reste hon utan skydd?

Uppdaterad 2017-05-24 | Publicerad 2017-04-02

Kasai är ett av de farligaste områdena i Kongo-Kinshasa, ett land med lång historia av grova brott mot mänskligheten.

Trots det reste svenska Zaida Catalán och hennes sällskap utan skydd från någon av de 19 000 FN-soldaterna i landet.

– Jag blev jätteförvånad när jag hörde det, säger en person med lång erfarenhet av säkerhetsfrågor i konfliktområden.

Zaida Catalán och hennes expertgrupp reste på motorcykel från Kananga, söderut genom Kongo-Kinshasas regnskog. Målet var att utreda misstänkta övergrepp i byn Bunkonde. Hennes kropp hittades av bybor i en massgrav mellan Kananga och Tshimbulu.

Expertgruppen reste ensamma, utan skydd. Detta trots att FN har 19 000 soldater från insatsen Monusco i landet.

– Min erfarenhet är att FN är extremt noga med säkerhet. Nästan för överdrivna ibland, de drar på ordentligt. Det kan ju så klart finnas rimliga förklaringar till att de åkte runt själva men jag blev jätteförvånad, säger en person med lång erfarenhet av säkerhetsfrågor i konfliktområden till Aftonbladet.

Lena Sundh, tidigare biträdande chef för FN-operationen i Kongo-Kinshasa, säger till Studio Ett i P1 att hon oftast reste med skydd när hon gjorde fältarbete i landet.

– Vi hade tillgång till militärt skydd, men där fick man balansera. Folk kan bli rädda att prata om det är för mycket militärer. Men allmänt har man omfattande analyser av säkerheten, säger hon.

”Väldigt ovanligt”

På frågan hur vanligt det var att man reste utan skydd svarar hon:

– Det tror jag var väldigt ovanligt för Monusco, åtminstone för den icke-kongolesiska personalen.

Hon påpekar dock att Zaida Cataláns grupp inte var utsänd av Monusco, utan av FN:s generalsekreterare och att det därför inte är självklart att personal från Monusco agerar ledsagare.

Biståndsarbetare har, precis som journalister, tidigare varit fredade. Men numera har de blivit en allt vanligare måltavla i världen. År 2015 kidnappades 11 hjälparbetare i Kivu-området i östra delarna, och ytterligare en dödades.

Kasai-området, i centrala Kongo-Kinshasa, har dock varit befriat från kidnappningar och oroligheter. Och landet har heller ingen historia av attacker mot utländska FN-anställda.

– Jag har alltid blivit väldigt gott bemött i Kongo-Kinshasa. Till skillnad från andra länder har utländska biståndsarbetare inte varit måltavlor. Vissa aktörer ser FN som ett hot, andra ser dem som en samarbetspartner. Generellt skulle jag ändå säga att man tycker att det inte finns några alternativ till FN, att man inte skulle klara sig utan dem. Polisen och militären skyddar inte sin egen befolkning, säger Maria Bard, sakkunning DRK på Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU, som under lång tid har arbetat i Kongo-Kinshasa.

En annan person med lång erfarenhet av arbete i landet säger:

– Monusco har bara cirka 200 soldater och personal i Kasai, resten är i östra Kongo-Kinshasa. FN-gruppen som Catalán ingick i hade varit där tidigare och etablerat egna kontakter. De kände säkert till situationen i Kasai bättre än Monusco, säger personen.

”Han var modig men inte vårdslös”

Men sedan augusti 2016, då milisen Kamwina Nsapu inledde sitt krig mot den kongolesiska regeringen, har Kasai förvandlats till ett av landets absolut farligaste områden. Runt 400 människor har dödats den senaste tiden.

Både regeringen och Kamwina Nsapu har enligt FN gjort sig skyldiga till grova övergrepp mot såväl soldater som civilbefolkningen.

– Det finns naturligtvis olika grupper som inte önskar se internationella aktörer som kan dokumentera det som sker på plats. Men det är svårt att säga något generellt – det finns 35 olika rebellgrupper med olika agendor inom ett litet område, säger Maria Bard.

”De gjorde som vi alltid gjorde”

Jason Stearns, som tidigare hade samma jobb som Catalán, menar att det av den anledningen kan vara säkrare att resa ”lätt”, som FN-experterna gjorde. Är man i en kolonn med FN-trupper blir man en ännu större måltavla.

– De gjorde som vi alltid gjorde. Man samlar ihop ett gäng män med motorcyklar, en tolk och ger sig ut i rebellkontrollerat område, vilket Michael Sharp gjort säkert hundra gånger, säger Jason Stearns till New York Times.

FN-experterna är som regler inhyrda något år eller två, skriver TT. De måste prestera för att få förnyat uppdrag.

– En del kan känna sig pressade att ta risker de inte skulle ta annars, säger en rutinerad observatör som vill vara anonym till TT.

Men att den FN-grupp som Catalán ingick i medvetet skulle ha utsatt sig själva för allt för stora risker utesluter Rachel Sweet, en biståndsarbetare baserad i Kongo-Kinshasa och vän till Michael Sharp.

– Han var modig men inte vårdslös. Det som hände med honom berodde inte på att han inte följde protokollet. Han var motsatsen till en ’krigsjunkie’, säger vännen till Washington Post.

Medlemmar av Kamwina Nsapu

Den kongolesiska regeringen pekade i ett mejl till Aftonbladet ut gerillan Kamwina Nsapu som skyldiga till mordet på Zaida Catalán. Den väpnade gruppen har nyligen också anklagats för att ha halshuggit 39 poliser.

Klagomål från FN

Kongo-Kinshasas regering har slagit tillbaka mot Kamwina Nsapus offensiv med brutalt övervåld. Zaida Cataláns grupp hade tidigare undersökt massgravar som hittats i Kasai, där offer för den kongolesiska regeringstruppernas våld hittats.

I sin sista rapport pekade hon också ut den kongolesiska militären för att vara inblandade i guldsmuggling.

Strax efter att Catalán försvann inledde Monusco-soldater från Uruguay och Tanzania en sökoperation. FN-soldaterna har klagat på att kongolesiska trupper försökte förhindra deras insatser. Liknande klagomål har hörts från Human Rights Watch, HRW.

”Jag känner mig säker”

HRW har också varnat för att kidnappningen kan få förödande konsekvenser för det humanitära arbetet i Kongo-Kinshasa. Maria Bard säger att PMU inte kommer att sluta arbeta i landet.

– Den allmänna politiska situationen är oroande och vi har redan stärkt våra rutiner på grund av det. Jag känner mig säker i Kongo-Kinshasa. Det kan så klart vara bedrägligt också, säger hon.

FN ska nu se över sina rutiner.

– Vi har startat en utredning om alla omständigheter i det här fallet (Cataláns), inklusive säkerhetsfrågorna, meddelar FN-chefen António Guterres talesman Farhan Haq via en medarbetare, till TT.

ANNONS