Cyklonen Debbie har dragit in över Australiens kust

Svenske Victor, 20: ”Det är totalt kaos”

NYHETER

Tiotusentals människor har evakuerats inför cyklonen Debbie som på tisdagsmorgonen, svensk tid, nådde land på Australiens nordöstra kust.

Med den kommer kraftigt regnfall – och vindar som på sin håll uppmätts till 70 meter per sekund.

– Det är översvämmat, träd har fallit, folk är oroliga. Stan var helt öde, säger svenske Victor Lundberg, 20, som evakuerats från Airlie Beach.

1 av 4 | Foto: AP

Delstaten Queensland har det senaste dygnet förberett sig på det värsta ovädret på åratal. Under måndagen evakuerades tusentals människor längs Australiens nordostkust.

På tisdagsmorgonen, svensk tid, nådde ”monstercyklonen” land. Nu har 30 000 människor evakuerats, enligt Reuters.

”Det är totalt kaos”

En av dem är 20-årige Victor Lundberg från Skövde, som befann sig i Airlie Beach när myndigheterna började uppmana alla att stanna inne. Tillsammans med tusentals andra blev han evakuerad och befinner sig just nu i Mackay.

– Det är totalt kaos. Det regnar väldigt mycket, träd ligger över vägarna överallt. Hela stan är helt öde, säger han.

Ovädret graderades sent måndag upp från en trea till en fyra på en femgradig skala, men när Debbie på tisdagsmorgonen, svensk tid, nådde land nedgraderades hon igen till en trea.

– Vi får en del rapporter redan nu om tak som börjar lyfta, även på några av våra egna byggnader på Whitsunday-öarna, säger Steve Gollschewski, vice polischef vid Queensland-polisen, till Reuters.

Under måndagen dödades en kvinnlig turist i en trafikolycka orsakad av de hårda vindarna. Tidigt på tisdagen uppges en man ha fått allvarliga skador efter att ha fått en vägg över sig.

Turistorter evakuerade

Whitsunday-öarna ligger utanför kusten. Turistorterna nära Stora Barriärrevet evakuerades i ett tidigt skede.

– Det kändes som om vi var under ett frakttåg med starka skakningar medan vinden ven förbi och fick byggnaderna att skaka, säger turisten Cameron Berkman till australiska ABC.

Minst 45 000 hushåll är redan strömlösa, men de väntas bli fler. Stormen rör sig något långsammare än väntat, men förväntas ändå bli det värsta ovädret sedan 2011 och kommer att påverka hela området det närmaste dygnet, eller två. Inte minst förväntas enorma mängder regn – de värsta prognoserna säger 500 millimeter.

– Själva ögat är förmodligen fem mil brett, säger meteorologen Adam Blazak till Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM

Australien

Väder