Merkel bad Trump om handslag – fick inget svar

NYHETER

USA:s president Donald Trump har hälsat Tysklands förbundskansler Angela Merkel välkommen till Vita huset.

Mötet beskrevs i tyska medier som ”en vandring på en knivsegg” för den tyska förbundskanslern.

Angela Merkel frågade om de skulle skaka hand framför fotograferna men Trump sa ingenting utan satt kvar.

1 av 5 | Foto: SAUL LOEB / AFP

Samtalsämnen saknades inte när Tysklands förbundskansler Angela Merkel i dag besökte Vita huset för sitt första möte med USA:s president Donald Trump.

Natosamarbetet, handelspolitiken, flyktingkrisen och sommarens G20-möte i Hamburg var några av de frågor som diskuterades. Men på förhand var intresset för hur de två världsledarna – på många sätt varandras raka motsatser – ska komma överens med varandra.

Fick ingen respons

Trump har tidigare anklagat Merkel för att "förstöra Tyskland" genom att ta emot en miljon asylsökande och migranter. Merkel har i sin tur kritiserat Trumps försök att stoppa muslimer från att komma till USA. Besöket blir "en vandring på en knivsegg" för den tyska förbundskanslern, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De bägge ledarna satte sig en kort stund efter mötet för att alla fotografer skulle få ta bilder.

Någon fotograf frågade hur mötet hade gått.

– Bra, sa Trump.

Sedan frågade Merkel om Trump ville skaka hand, vilket är brukligt då två världsledare möts inför ett samlat uppbåd av pressfotografer, men presidenten sa ingenting utan satt kvar.

Med sig på resan har Merkel bland annat cheferna för biltillverkaren BMW och industrijätten Siemens, som båda har stor verksamhet i USA. Timmar innan mötet skulle börja hotade Tysklands nytillsatta ekonomiminister Brigitte Zypries med att dra den amerikanska regeringen inför en internationell handelsdomstol om man skulle införa strafftullar på tyska varor, vilket Trump har flaggat för.

– Det vore ju inte första gången han förlorar i domstol, sade hon i en intervju med radiokanalen Deutschlandfunk, uppenbarligen syftande på Trumps hittills misslyckade planer på ett inresestopp för människor från sex i huvudsak muslimska länder.

Synen på Ryssland

Även Ryssland står på agendan, enligt Vita huset. Trump har tidigare uttryckt sig positivt om den ryske presidenten Vladimir Putin, medan relationerna mellan Berlin och Moskva blivit allt kyligare i takt med att Ukrainakrisen fördjupats.

– Presidenten kommer att vara väldigt intresserad av att höra kanslerns synpunkter på att handskas med Putin, säger en anonym tjänsteman till nyhetsbyrån AFP.

Trump och Merkel håller en gemensam presskonferens, som väntas börja klockan 18.20 svensk tid.

ARTIKELN HANDLAR OM