Obama är ”uppretad och förbittrad” över anklagelserna

avKarin Ahlborg

1 av 2 | Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

WASHINGTON Barack Obama är ”uppretad och förbittrad” över Trumps anklagelser om avlyssning.

Det säger källor nära ex-presidenten till CNN.

Och i Vita huset vet man inte längre hur man ska försvara sin chefs twittrande.

Halvsju i lördags morse gav sig Donald Trump på sin företrädare.

I en serie rasande tweets anklagade han Barack Obama för att ha avlyssnat hans telefon under valkampanjen.

Enligt CNN trodde vare sig Barack Obama eller hans anställda sina ögon.

Under eftermiddagen meddelade en talesperson att ”varken president Obama eller någon annan i tjänst i Vita huset någonsin beordrat övervakning av någon amerikansk medborgare. Varje sånt påstående är helt enkelt falskt.”

Nu avslöjar personer i Obamas närhet att han i själva verket var både uppretad och förbittrad.

Vita huset vägrar svara

Den mycket allvarliga anklagelsen mot Barack Obama kommer inte att försvinna in i tystnad trots att Vita huset vägrar att befatta sig med den ytterligare.

Under söndagen skickade pressekreteraren Sean Spicer ett formellt meddelande om att Vita huset inte kommer att göra fler uttalanden i frågan.

– Man får gå tillbaka till 1800-talet för att hitta något liknande, säger Matt Bennett, journalist och tidigare strateg för demokraterna, till CNN och syftar på det högst ovanliga i att en sittande president attackerar sin företrädare.

”Inget normalt beteende”

De flesta politiska reportrar är skeptiska till att det finns någon som helst tyngd i Trumps anklagelser utan anser att han på sitt vanliga, impulsiva sätt läst en artikel i Breitbart och twittrat sin åsikt utan att förstå att han numera twittrar som president.

– Det här är inte ett normalt beteende och vi ska inte låta det bli ett normalt beteende av en president, sa CNN:s nyhetsankare Don Lemon på måndag kväll.

Då hade Vita huset hukat hela dagen. Vice pressekreterare Sara Huckabee Sanders skickades fram för att försöka försvara presidenten medan både Sean Spicer och Donald Trump själv gjorde sig otillgängliga trots att presidenten den dagen signerade sitt nya inreseförbud.

”Över min lönegrad”

På tisdagen pressades Spicer hårt av korrespondenterna i Vita huset om att lägga fram de bevis som Trump har om avlyssningen.

– Det är över min lönegrad, sa Sean Spicer på frågan om han själv sett dem.

I Kapitolium tycks det inte heller finnas någon som vill backa Trump.

Både republikanska senatorn Lindsey Graham och hans demokratiska kollega Sheldon Whitehouse har under onsdagen begärt information från FBI och justitiedepartementet i frågan.

Måste få ett svar

Demokraten Adam Schiff anser att det är högsta prioritet att gå till botten med saken:

– Presidenten bad oss att undersöka hans anklagelser och det ska vi göra även om jag inte är säker på att han egentligen vill det. Men Amerika måste få ett svar. Sean Spicer kan inte bara säga: Det finns ingenting här att se, cirkulera, säger han till CNN.

Enligt Vita huset har presidenten inte talat med FBI om saken och han har heller inte erbjudit kongressen – som han bett undersöka saken – sina bevis.

Trump har tidigare twittrat saker som bevisats helt falska - som de 3 miljoner röster på Hillary Clinton som han hävdar är falska röster och när han påstått att 122 fångar som Obama släppt från Guantanamo återgått till terrorism.

Kan vara grund för avsättande

De har båda visat sig vara lögner men det hindrar inte att de finns kvar som sanningar i twitter-flödet.

Den här gången verkar vare sig media och politiker vara villiga att släppa frågan innan den har fått ett slutgiltigt svar.

Visar det sig att anklagelserna är falska är det en gigantisk skandal.

– Det skulle kunna få den nuvarande presidententen avsatt, säger Noah Feldman, juridikprofessor vid Harvard Law School till The Independent.

I så fall skulle det gälla ”allvarlig försummelse”.