USA: Ryssland kände till gasattacken i förväg

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ryssland kände till Syriens gasattack i förväg. Det uppger en högt uppsatt amerikansk myndighetskälla anonymt för nyhetsbyrån AP.

Enligt uppgifterna flög en rysk drönare över staden Khan Sheikhun när de syriska stridsflygplanen slog till.

Attacken dödade över 80 personer, varav runt 30 barn.

Foto: AFP

Bilder på små barn med andningssvårigheter har skakat om världen efter gasattacken i början av förra veckan. Obduktioner pekar mot att dödsoffren utsatts för stridsgasen sarin.

Bomberna släpptes över staden Khan Sheikhun i norra Syrien av rysktillverkade Su-17-plan. De flygs av president Bashar al-Assads regimstyrkor.

USA har uppgifter om att Ryssland kände till attacken i förväg. Det avslöjade en högt uppsatt myndighetskälla för AP på måndagen.

Källan uppger att en rysk drönare flög över ett sjukhus i Khan Sheikhun i samband med att offren för bomberna strömmade in för att få vård. Stridsflygplan ska några timmar efter att drönaren försvunnit attackerat sjukhuset i ett tänkbart försök att röja undan bevisen för att kemiska stridsmedel använts.

Kände till attacken på förhand

AP:s myndighetskälla, som krävt anonymitet, förklarar att drönaren inte kan ha befunnit sig över staden av en slump. Snarare är närvaron ett tecken på att Ryssland kände till gasattacken på förhand, enligt källan.

Uppgifterna preciserar inte exakt när drönaren var på platsen eller hur mycket underlag det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon har om Rysslands vetskap om händelsen.

Ryssland stödjer Bashar al-Assad och koordinerar militära attacker med den syriska regimen. Det innebär ett komplicerat förhållande mellan USA och Ryssland i Syrienfrågan.

Avfyrade robotar mot flygbas

Amerikanska stridsfartyg avfyrade i torsdags 59 Tomahawk-robotar mot en syrisk flygbas i en militär reaktion på gasattacken. Hittills har Syrien inte svarat på robotattacken.

Samtidigt meddelar nu Ryssland att man inte kommer att skjuta ned amerikanska robotar om USA bestämmer sig för att angripa Syrien igen.

– Våra väpnade styrkor befinner sig i Syrien för att bekämpa terrorism, snarare än att erbjuda skydd mot externa hot. Vi har inte ett sådant mandat och kommer inte att förhindra någonting, säger Viktor Ozerov, ordförande i försvarsutskottet i det ryska parlamentets överhus, till den statliga ryska nyhetsbyrån Interfax, enligt TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE