Kraftig industribrand i Jönköping nu under kontroll

NYHETER

En kraftig brand rasade i en industrilokal i Jönköping, där lithiumbatterier tillverkas.

Räddningstjänsten har nu branden under kontroll, uppmaningen att hålla sig inomhus gäller inte längre.

Ett flertal personer i bostadsområdet Ekhagen drabbades av andningsbesvär efter att ha inandats röken, rapporterar P4 Jönköping.

1 av 3

Ett 80-tal räddningspersonal från nio stationer arbetade med att släcka en brand i en industribyggnad i Jönköping.

– Det är ett företag som jobbar med tyngre batterier. Rökmolnet syns från stora delar av stan, säger Aftonbladets Håkan Montelius.

Enligt polisen har inga personskador rapporterats. P4 Jönköping uppger dock att ett flertal personer i bostadsområdet Ekhagen drabbats av andningsbesvär efter att ha fått i sig rök.

”Kan sticka i luftvägarna”

Jönköpings kommun varnade boende och människor för att vistas inom två kilometer från brandplatsen och det gick ut en allmän uppmaning om att hålla sig inomhus och stänga fönster och dörrar.

Länssjukhuset gick in i förstärkningsläge med anledning av branden, skriver JP.se.

Branden var kraftig och orsakade kraftig rökutveckling, räddningstjänsten varnade tidigt för att det kunde handla om giftig rök.

– Det är ju förmodlingen lithiumbatterier som brinner, så det kan sticka i luftvägarna. Vi har skickat ut meddelande om att folk ska hålla sig inne, säger Kenneth Hermansson, inre befäl på räddningstjänsten.

Ännu inte under kontroll

Det uppgavs vara kraftig rökutveckling på två plan i industribyggnaden. Det brann framförallt i markplan av byggnaden, röken spred sig till övervåningen.

Vid 14-tiden hade räddningstjänsten branden under kontroll.

– I princip är det ingen rökutveckling kvar, men eftersläckningen är inte helt färdig. Vi lär stanna kvar till ikväll, och eventuellt även under natten, säger Andreas Melin, presstalesperson för räddningstjänsten i Jönköping.

Området E6 ligger i Ekhagen där det finns ett köpcenter med många butiker. Räddningstjänsten har inga uppgifter om att personer skadats, och röken var inte så allvarlig som man först trott.

– Själva lithiumhalten var kring två kilo, men det är fördelat på knappcellsbatterier som även består av andra saker, säger Andreas Molin på räddningstjänsten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder