Här säljs larver som middagsmat

1 av 5
NYHETER

Djupfrysta larver och gräshoppor säljs som delikatesser i Danmark.

En matvarukedja började sälja krypen och det har blivit en succé – om man får tro säljchefen.

– Det har tagits väl emot av kunderna. I butiken på Østerbro får vi fylla på – där har det tagit slut, säger Malene Engel, säljchef Kalu A/S.

– En del kunder har blivit väldigt överraskade när de ser detta. Men många tycker att det är väldigt spännande, säger Finn Larsen, sommelier i matbutiken Irma, Hilleröd. 

I frysdisken finns, sedan två veckor tillbaka, flera olika sorters larver och gräshoppor. Insekterna ska vara en delikatess och vid disken sitter lappar med receptförslag.

”Fungerar fint i en sallad”

– Buffalolarverna kan man rosta på en panna med lite soja och äta som snacks. Det vin du brukar ha till oxkött passar till detta. Medan gräshopporna fungerar fint i en sallad. Här kanske en lätt öl är på sin plats, tipsar Finn Larsen. 

Tanken är att olika sorters larver och gräshoppor ska ersätta lite av danskarnas köttkonsumtion. Därför marknadsförs insekterna som ett bra miljöval. Finn Larsen förklarar att det är ett energisnålt alternativ.

– Det går åt tio kilo foder att producera ett kilo oxkött men bara två kilo foder att få fram ett kilo larver. Så det är bra för miljön, säger han.

Överraskar frun

Själv har han köpt hem några olika sorters larver för att överraska sin fru. Det är inte bara unga som har köpt av det. Folk i alla åldrar har tyckt att det verkar spännande, säger han.

När Aftonbladet är på besök i butiken är det ingen rusning till larvdisken. Flera kunder verkar nyfikna men lite avvaktande.

– Nej tack! Äter ni insekter i Sverige? Jag tycker det ser lite äckligt ut. Det har jag inte lust att äta, säger Lisbeth Bartholin, 47 år.

Hon tycker att det är bra för miljön att man kan använda larver som proteinkälla men kommer aldrig äta det själv.

– I så fall slutar jag hellre med kött helt och blir vegetarian.

”Bra initiativ”

­– Det är ett bra initiativ men jag vill inte ha det inte själv. Det krävs nog lite tid. Men jag kommer nog pröva det om ett tag, säger Christina Zimmerman, 49 år.

Det dröjer däremot innan larver och gräshoppor hamnar på middagsborden i Sverige. Än så länge förbjuder lagstiftningen försäljning av frysta insekter i matbutiker. Coop är en av de kedjor som gärna skulle ta in produkterna till Sverige.

– Det är intressant med alternativa proteinkällor. Så vi följer utvecklingen. EU-lagstiftningen är på väg att ändras. Sedan får vi se vad de svenska lagstiftarna gör, säger Tobias Rydergren, presschef Coop Sverige.