”Din kompis som delar träningsbilder kan vara narcissist”

Foto: TT/Montage
Personerna i bilderna har inget samband med texten.
NYHETER

Brukar någon av dina Facebookvänner dela träningsbilder? Då kan hen ha narcissistiska drag. En studie från Brunels universitet i London visar nämligen att dina statusuppdateringar säger en hel del om din personlighet.

Med hjälp av statusuppdateringar kan vänner och bekanta hålla koll på vad vi har för oss varje dag. Har vi tur kanske det till och med genererar en och annan gilla-markering. Brittiska forskare menar dessutom att de listat ut vad våra Facebookstatusar säger om vår personlighet.

Narcissister vill ha bekräftelse

Studien undersökte 555 amerikanska Facebookanvändare och deras statusvanor. Deltagarna fick fylla i ett personlighetstest där man mätte deras självkänsla och deras tendens att vara utåtvända, neurotiska, öppensinnade, sympatiska, samvetsgranna och narcissistiska. Därefter följde frågor om deltagarnas Facebookvanor.

Resultatet visade flera intressanta saker.

Narcissister använde Facebook för att få uppmärksamhet och bekräftelse. Deras statusar handlade oftast om deras egna bragder, diet och träningsrutiner. De fick även ofta ett högre antal gilla-markeringar och kommentarer på sina statusar än de andra grupperna.

– Trots att resultaten antyder att narcissisters skryt lönar sig eftersom de får fler gilla-markeringar och kommentarer skulle det kunna vara så att deras vänner artigt stöttar dem trots att de i hemlighet ogillar deras egoistiska beteende, säger studiens huvudförfattare Tara Marshall till Psyblog.

”Känner sig utfrysta”

Utåtvända personer postade oftast om vardagen och sociala aktiviteter och använde främst Facebook till att kommunicera.

Öppensinnade personers uppdateringar tenderade att handla om intellektuella ämnen, då de helst använde Facebook till att dela med sig av information.

Deltagare med låg självkänsla uppdaterade ofta om sina partners och romantiska relationer, medan samvetsgranna personer oftare skrev uppdateringar om sina barn.

– Det är nog ingen överraskning att folks statusuppdateringar på Facebook speglar deras personligheter. Personer som får fler gilla-markeringar och kommentarer brukar uppleva social inkludering, medan de som inte får några känner sig utfrysta, säger Tara Marshall till Psyblog.

ARTIKELN HANDLAR OM