Macrons parti ”La République en marche” mot seger

Uppdaterad 2017-06-12 | Publicerad 2017-06-11

Emmanuel Macrons parti La république en marche ser ut att gå mot en stor framgång i första omgången av parlamentsvalet.

Enligt en första vallokalsundersökning får partiet, tillsammans med Modem, 32,6 procent av rösterna.

Högerblocket får strax över 20 procent och Front National 13,1 procent.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Frågan är inte längre om Emmanuel Macrons rörelse La République en marche (REM) får egen majoritet i parlamentet, utan hur stor den blir.

I dag röstade fransmännen i första omgången och alldeles nyss presenterades siffror från en första vallokalsundersökning. Enligt den får partiet 32,6 procent.

Front national: ”Besvikna”

Siffran ligger helt i linje med de sista mätningarna inför valet och skulle enligt prognoserna motsvara mellan 390 och 430 av platserna i parlamentet, efter andra valomgången.

Då kan REM tillsammans med mittenpartnern Modem, med stor marginal säkra majoriteten Macron behöver för att driva igenom sina vallöften och sin politik.

Högerblocket får strax över 20 procent och Marine Le Pens Front National 13,1 procent.

Florian Philippot, vice ordförande för Front National, sa till nyhetsbyrån AFP att man var ”besvikna” över resultatet.

Phillipot uppgav för AFP att hann trodde att det låga valresultatet missgynnat hans parti.

– Om Front National klarar att få till en grupp i parlamentet räddar de äran, säger Jean-Yves Camus, expert på partiet, till Franceinfo, fransk public service.

Han syftar på att partierna måste upp i minst 15 mandat för att få tilldelning av extra medel, talartid och poster i olika parlamentsorgan. Utan det blir livet i parlamentet svårare.

Jean-Luc Mélenchons vänsterparti La France Insoumise hamnar på elva procent i vallokalsundersökningen.

Mélenchon beklagade det låga valdeltagandet – bara 49 procent av de röstberättigade röstade – och hävdade att det visar den känsliga politiska situationen i Frankrike.

”Katastrof” för Socialdemokraterna

Socialdemokraterna Parti Socialiste, François Hollandes parti, gör det sämsta valet någonsin, enligt BFMTV. Man får bara drygt nio procent av rösterna, enligt vallokalsundersökningen. Det betyder i realiteten att man förlorar över 200 av de 277 mandat man har i dag.

”En total genomklappning”, kallar man det i franska medier.

Jean-Christophe Cambadelis, ledaren för partiet, ser också ut att förlora sin plats i parlamentet. Det uppger partikällor för nyhetsbyrån AFP. Även Bemoit Hamon, partiets presidentkandidat, åker ur parlamentet.

En marche bildades förra året och är nu på väg att omvandlas till ett parti med det nya namnet ”La République en marche” Man har inga platser i det nuvarande parlamentet.

För en månad sedan saknade partiet nästan helt kandidater.

Bara en liten del av de 577 platserna i parlamentet väntas bli tillsatta under första valomgången.

Nästa söndag röstar fransmännen andra gången.

ANNONS