Polisens frustration – vill varna allmänheten

Foto: TT/Facebook
NYHETER

Tre personer greps i samband med ett inbrott. Snart därefter släpptes de av åklagaren – till Varbergpolisens stora frustration. Nu varnar polisen allmänheten i ett Facebookinlägg.

– I många fall hinner vi inte producera rapport innan brottslingar släpps ut igen, säger stationsbefäl Andréas Liljedahl.

Tidigt på måndagsmorgonen fick en väktarfirma i Varberg larm om att ett bostadshus i deras område drabbats av inbrott.

Tillsammans med två poliser ryckte de ut till adressen. Där fick de syn på tre misstänkta personer. En av dessa försökte cykla därifrån, men snart kunde alla tre gripas.

Släpptes samma kväll

Halmstads kammaråklagare på dagsjour beslutade att hålla de tre misstänka över natten för vidare förhör. Sedan hände något. Redan på måndagskvällen släpptes alla tre av den åklagare som hade kvällsjour – något som gjort polisen frustrerad.

– Det känns inte alls bra. Det finns många skrönor inom vårt yrke om att vi inte ens hinner producera rapport innan brottslingar släpps ut igen, och i många fall stämmer det väldigt väl, säger stationsbefäl Andréas Liljedahl.

Frustrerat Facebookinlägg

Under tisdagen skrev han ett inlägg på Polisen Varbergs Facebooksida. I inlägget vädrar han frustrationen över åklagarens beslut, samtidigt som han varnar allmänheten.

”Detta kunde varit ett genombrott i kampen mot den senaste tidens bostadsinbrott. Tyvärr släpptes tjuvarna på fri fot senare på kvällen. Varför? Det har jag tyvärr inga uppgifter om, åklagarmyndigheten bestämde detta.

Så jag uppmanar alla medborgare att hålla ögonen öppna efter personer som stryker runt och på något sätt inte hör hemma i ert område, var vaksamma”, skriver han.

I inlägget står det att inbrottstjuvarna greps ”på bar gärning”. Detta stämmer dock inte, enligt kammaråklagare Ingela Svensson som var den som ville hålla kvar de misstänka.

– Att de grep dem på bar gärning är inte sant. De var gripna i närheten. Som polis kan man naturligtvis känna sig helt övertygad om att de var skyldiga, men jag är inte säker på att det skulle hålla bevismässigt på den punkten, säger hon.

”Jag blev lite snopen faktiskt”

Ingela Svensson blev själv överraskad när hon kom till jobbet på tisdagen och upptäckte att de misstänka var släppta.

– Jag blev lite snopen faktiskt. Min bedömning var att det fanns risk för att åtminstone en av dem skulle fortsätta att begå brott, och då ska de inte släppas, säger hon.

Utredningen kring inbrottet pågår fortfarande och de tre släppta personerna är fortfarande misstänkta för brott. Andréas Liljedahl på polisen vill uppmana boende i närheten att vara uppmärksamma.

– Man kan hålla koll på sådant som avviker i sitt bostadsområde. I de allra flesta fallen ser en inbrottstjuv ut som du och jag. Tycker man att något verkar jätteskumt kan man ringa oss, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Varberg

Brott