Attack mot turistresort nära Malis huvudstad

NYHETER

Två personer dog sedan okända gärningsmän attackerat en resort i Dougourakoro utanför Malis huvudstad Bamako.

Maliska soldater och franska antiterroriststyrkor sändes dit sedan boende rapporterat om skottlossning och rökutveckling.

Foto: Jerome Delay AP
Jihadister i Mali har tidigare slagit till mot mål där västerlänningar uppehåller sig. I november 2015 angreps lyxhotellet Radisson Blu i Bamako. Arkivbild.

Attacken skedde på söndagskvällen, svensk tid, och riktade sig mot turistanläggningen Le Campement Kangaba, en lyxresort som är populär bland utlänningar boende i Mali.

– Säkerhetsstyrkor är på plats. Campement Kangaba har spärrats av och en operation har inletts. Situationen är under kontroll, säger Baba Cisse, talesperson vid Malis säkerhetsdepartement.

Enligt säkerhetsdepartementet dödades två personer i attacken.

Flera jihadistiska rörelser bedriver sedan 2012 väpnad kamp mot Malis regering. 2013 initierades en fredsbevarande FN-insats, i vilken personal från svenska Försvarsmakten ingår, för att stabilisera situationen i det västafrikanska landet.

Attacker liknande dagens har förekommit förr. I november 2015 gick beväpnade män till angrepp mot personal och gäster på lyxhotellet Radisson Blu i Bamako. I den attacken, som terrornätverket al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim tog på sig, dödades 20 personer varav 14 utlänningar.

Enligt Malis regering ligger "misstänkta jihadister" bakom även denna attack.

I början av maj skadades en svensk soldat lindrigt då flera kraftiga explosioner inträffade i anslutning till den svenska förläggningen söder om Timbuktu.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mali

Bamako