Tiotals saknas efter oväder i Japan

NYHETER

Kraftiga skyfall i södra Japan har lett till översvämningar där hus har svepts i väg.

Tiotals människor saknas och många har uppmanats att lämna sina hem.

1 av 2

Ovädret har härjat i regionen Fukuoka i sydvästra Japan. På nio timmar har området fått 774 millimeter regn, över dubbelt så mycket som det brukar regna i hela juli, enligt tv-bolaget NHK.

Omkring 7 500 räddningsarbetare arbetar med evakuering och att leta efter saknade. 40 helikoptrar står redo att söka efter folk så fort ovädret tar en paus.

Myndigheterna i Fukuoka säger att 15 personer saknas. En man har grävts fram livlös efter ett jordskred och två kvinnor har skadats, enligt NHK.

"Extrem situation"

Uppgifterna om hur många som evakuerats skiftar, vissa medier talar om hundratusentals, andra om tiotusentals. Nära 2 000 personer har sökt skydd i offentliga lokaler i Fukuoka, enligt lokala myndigheter.

Meteorologer varnar för att det kan komma mer regn medan räddningsarbetet pågår, och det kan göra att fler floder svämmar över och att risken för jordskred ökar.

– Det här är det kraftigaste regn vi någonsin har upplevt. Det är en extrem situation, säger en talesperson för Japans meteorologiska institut.

De kraftiga skyfallen över Kyushu, den sydligaste av Japans fyra huvudöar, kommer att fortsätta tills på fredag, enligt prognosen.

Vägar har förstörts av vattenmassorna eller blockerats av bråte. Många invånare har fått sova i skolor och myndighetsbyggnader.

– Jag hörde ett enormt bullrande ljud och sedan gick huset i bitar. Ett träd ramlade genom väggen i ett rum, säger en man med blött, rusfsigt hår, till NHK.

En pojke som evakuerats med sin familj säger till tv-bolaget:

– Jag har inte hört från flera av mina vänner, så jag är väldigt orolig.

Vatten flödar

Den japanska regeringens talesperson Yoshihide Suga säger på en presskonferens att det finns många uppgifter om saknade människor. Ett barn ska ha ramlat i en flod och förts iväg av strömmarna och ett äldre par ska vara försvunnet efter att deras hus förstörts i vattenmassorna.

Hårdast drabbad är staden Asakura, där tv-bilder visar hur vatten flödar på gatorna.

– Vi får höra att omkring 6-7 personer är försvunna, säger Naohisa Ouchida på Asakuras katastrofenhet.

Ouchida säger att myndigheterna har fått "många, många samtal" från drabbade människor.

Produktionen har stoppats på den japanska biltillverkaren Daihatsus fabrik i närliggande regionen Oita, eftersom vägarna inte är tillräckligt säkra för att arbetare ska kunna ta sig till jobbet.

ARTIKELN HANDLAR OM