Då kommer supervärmen

NYHETER

Högsommarvärmen har ­låtit vänta på sig i år. 

Men i slutet på augusti är den äntligen här.

–  Sista veckan i augusti ser det ut att kunna bli riktigt fint väder i södra Sverige, säger meteorologen Christoffer Hallgren.

1 av 2 | Foto: Rebecca Wallin/Johnér
Arkivbild.

Hittills har den där den riktiga högsommarvärmen lyst med sin frånvaro. 

Bortsett från några varma dagar i slutet av månaden så kom juli att bli en av de svalaste på flera decennier. 

–  Större delen av sommaren har gått åt till lågtryck som svept in över Atlanten, säger Christoffer Hallgren på väderföretaget Foreca

Orsaken är det kraftiga högtryck som parkerat sig över södra Europa. Det har gett en ihållande värmebölja i Spanien och Italien med temperaturer över 40 grader. 

–  För vår del så innebär det här att lågtrycken pressas uppåt så att de tar en nordlig bana – upp över Sverige. Det har fört med sig ostadigt väder med mycket regn och ganska sval luft, ­säger Christoffer Hallgren.

Efter regn kommer solsken

Och det här ostadiga och ovanligt svala sommarvädret vädret ser ut att hålla i sig. Det kan visserligen se ut att bli lite soligt och fint i början på nästa vecka. Men sen är det dags för fler lågtryck med regn.

–  Efterhand ser det ändå ut som om chanserna ökar till att det blir lite mer sommarlikt väder framåt sista veckan i augusti och en bit in i september, säger Christoffer Hallgren.

Enligt prognosen kommer ett högtryck att få fäste över Sverige i slutet av augusti. Det skulle äntligen kunna styra undan lågtrycken västerifrån.

–  Det kan bli lite mer sammanhängande stabilt väder där i slutet på augusti och början av september. Då skulle man också kunna få chans att den här varmluften lyckas etablera sig och ge lite mer sommartemperaturer, säger Christoffer Hallgren.

– Lite av Medelhavsvärmen kan leta sig upp till oss. Det blir inga 40 grader, men det kanske kan komma några dagar med högsommarvärme med upp emot 27 grader.

Dagens väder – se prognosen för hela landet 01:07
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Foreca