Socialdemokraternas gruppledare: ”Extraordinärt och oseriöst”

Av: Gustaf Tronarp, Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Alliansen vill avsätta tre ministrar efter it-skandalen inom Transportstyrelsen.

Under dagen håller Socialdemokraternas krismöten.

– Det är ett extraordinärt och oseriöst agerande av Alliansen, säger Tomas Eneroth, partiets gruppledare i riksdagen.

Ett av alternativen som diskuteras är att hela regeringen avgår i dag.

1 av 6 | Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Tomas Eneroth (S).

Alliansen väcker misstroendevotum mot inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist efter it-skandalen inom Transportstyrelsen. Det meddelade partiledarna under en pressträff på onsdagsmorgonen.

Nu rasar Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth.

– Det är ett extraordinärt och oseriöst agerande av Alliansen, säger han.

– De skapar politisk osäkerhet och väcker misstroendevotum mot tre statsråd utan att invänta vare sig KU:s granskning eller den granskning som statsministern själv har aviserat att man ska göra av it-säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen.

”Intresserade av politisk kris”

Enligt Eneroth har Alliansen med misstroendeförklaringen snarare försökt att göra en politisk poäng av it-skandalen.

– Uppenbarligen är inte minst Moderaterna mer intresserade av politisk kris och parlamentariskt kaos än av att få reda på seriös granskning av vad som faktiskt har skett och vad som görs, säger han.

Nu ska riksdagen rösta om förtroendet för de tre ministrarna. Sverigedemokraterna har en vågmästarroll som kan ge Alliansen en majoritet i riksdagen – och meddelar att man kommer att stödja Alliansen. Eneroth är oroad av SD:s ökade inflytande.

– Det är redan nu uppenbart att Alliansen inte skyr några medel för att kunna försöka komma till makten och det innebär att man är fullt ut beredd att ta hjälp av Sverigedemokraterna, säger han.

– Det här agerandet innebär att man bjuder in Sverigedemokraterna till politiskt inflytande och jag tycker att det är anmärkningsvärt att man ger inflytande till ett rasistiskt parti med nazistiska rötter och att inte Liberalerna och Centerpartiet reagerar på detta tycker jag också är allvarligt.

S håller krismöten

Under onsdagen sitter Socialdemokraterna i flera krismöten. Senare under dagen väntas statsminister Stefan Löfven komma med ett uttalande.

– Det är ett antal möten som pågår. Efter det så kommer naturligtvis statsministern att redovisa de handlingsalternativ som finns, säger Eneroth.

– Det här är ju ett unikt politiskt läge och en kris som Alliansen nu har skapat.

Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos Stefan Löfven, är mycket förtegen om vad som framkommit under samtalen på Rosenbad.

– Vi kommenterar inte interna möten, men att det förekommer möten generellt på Rosenbad på en onsdag är ganska naturligt eftersom det är en arbetsdag, säger hon.

Kommer statsministern kommentera detta under dagen?

– Jag kan inte svara på det. Vi kommer att återkomma när vi har något att säga.

SVT rapporterar att ett av alternativen som övervägs är att regeringen avgår redan i dag. 

– Det finns absolut en potentiell risk att statsminister Stefan Löfven meddelar sin avgång, säger en uppgiftslämnare till SVT.

Om Löfven skulle meddela att regeringen avgår finns två alternativ, enligt SVT. Antingen blir det nyval eller så väntar en ny talmansrunda där Urban Ahlin får i uppgift att gå igenom vilket alternativ som har störst potential att kunna styra landet.

Uppgifterna om att regeringen överväger att avgå bekräftas av en källa till Aftonbladet.

Kan bli votering nästa vecka

Enligt Tomas Eneroth kommer riksdagen förmodligen att extrainkallas för en omröstning i nästa vecka, ”om ingenting har hänt innan dess”.

– I ett läge där sysselsättningen stiger, Sverige går bra och det finns utrymme för att investera är väl ett politiskt kaos det sista Sverige skulle behöva just nu, säger han.

– Sverige står inför större utmaningar än en partipolitisk kris som bygger på att Alliansen just nu är försvagade.

Publicerad:

LÄS VIDARE