Döms efter vansinnesfärden – se filmen från helikoptern

NYHETER

41-åringen var kraftigt berusad och narkotikapåverkad när han satte sig bakom ratten och körde en vansinnesfärd som tog två människors liv.

I dag kom domen – fyra år och sex månaders fängelse.

– Domen var väntad eftersom han har erkänt, men påföljden blev väldigt sträng, säger 41-åringens advokat Henrik Olsson Lilja.

Här är polisens helikopterfilm från dödsolyckan.

1 av 4

En 41-årig man dömdes i dag till fängelse för en rad grova brott efter en vansinnesfärd i Märsta där två personer kördes ihjäl.

I början av maj satte sig 41-åringen i en bil och körde genom centrala Märsta, i norra Stockholm. Enligt åklagaren var han påverkad av narkotika, och hade 1,80 promille alkohol i blodet.

41-åringen körde bilen i mycket hög hastighet i fel färdriktning, höger om vägbanan och på en gräsmatta, genom en rondell, och krockat med andra fordon. Flera vittnen larmade polisen om fyllefärden och ett stort polispådrag tog snabbt upp jakten, bland annat deltog polishelikoptern. Aftonbladet har tagit del av filmmaterialet, som visar sekunderna efter den våldsamma kraschen.

Färden tog slut när 41-åringen, i hög hastighet, körde rakt in i sidan på en personbil. I den påkörda bilen satt ett äldre par, som båda avled på sjukhus.

– Han kör rakt in i vänstra fronten på den röda bilen. Det går någonstans mellan 110 och 120 kilometer i timmen. Det var en rejäl smäll, säger ögonvittnet Mikael till Aftonbladet.

Åkte direkt från rättegång

Timmarna innan dödsolyckan hölls det rättegång mot 41-åringen då han stod åtalad för grov olovlig körning. I förhör säger mannen att han efter rättegången tog sig till Systembolaget för att köpa alkohol. 41-åringens passagerare berättar att han köpte ”en påse med 6-7st 50cl burkar 7,2% Öl och en flaska 33cl starköl, NN (41-åringen) köper också en påse med cider & starköl”. Efter drickandet besökte de Systembolaget igen - där de köpte ytterligare ”6-8 50cl starköl/cider”, enligt hans egna utsago. Därefter startade bilresan.

– Jag skulle provköra runt Märsta. Jag kände mig inte påverkad av alkoholen. Men jag blev stressad av att polisen kom bakom, säger 41-åringen i polisförhör.

Döms till fängelse

41-åringen stod åtalad för två fall av grovt vållande till annans död, grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik, grovt olovlig körning och ringa narkotikabrott. Han är även åtalad för brott mot knivlagen och brott mot vapenlagen efter att varit beväpnad med en batong, tre knivar och en pennpistol med ammunition.

Under fredagen föll domen. En enig tingsrätt gick på åklagarens linje och dömde 41-åringen, på alla åtalspunkter, till fängelse i fyra år och sex månader.

– Fängelsestraffet är något längre än enligt praxis för liknande brott. Det beror på att mannen har återfallit i allvarliga trafikbrott, säger chefsrådmannen Lennart Christianson i ett pressmeddelande.

41-åringen ska även betala 151 456 kronor i skadestånd till brottsoffrens anhöriga.

”Domen var väntad”

Enligt 41-åringens advokat Henrik Olsson Lilja kommer hans klient att överklaga.

– Domen var väntad eftersom han har erkänt, men påföljden blev väldigt sträng. Normala straffvärdet ligger på tre år, därför kommer vi överklaga för att få hovrättens syn på saken, säger 41-åringens advokat Henrik Olsson Lilja.

– Han är bedrövad över själva händelsen och allt som hänt, han har erkänt och han har medgett att betala alla skadestånd. Men påföljden måste vara i förhållande till andra rättsfall.

ARTIKELN HANDLAR OM

Märsta

Brott