79 gravstenar vältes på Kattarps kyrkogård

Foto: Privat / Pär G Bengtsson
NYHETER

Välta gravstenar, kastade keramikvaser och blommor slängda åt alla håll. Den synen möttes en besökare på Kattarps kyrkogård av på lördagsmorgonen, skriver Helsingborgs Dagblad.

– Man blir bedrövad, man tappar orden, säger Pär G Bengtsson, vaktmästare, till Aftonbladet.

Det var på lördagsmorgonen som församlingsrådets ordförande i Kattarp i norra Skåne kontaktades av en äldre kvinna, som besökt kyrkogården. Där väntade en skräcksyn.

– Keramikvaser var kastade, gravar hade välts, blommor hade slängts åt alla håll, säger Pär G Bengtsson, vaktmästare på kyrkogården.

Händelsen polisanmäldes omedelbart, men än så länge finns ingen misstänkt för händelsen. Samtidigt har ansvariga från kyrkan försökt informera anhöriga och andra berörda om vad som hänt.

Foto: Privat / Pär G Bengtsson

Fler gravar än väntat

Bland annat har bilder från förödelsen på kyrkogården delats i Kattarp/Hasslarps Facebookgrupp. Där har många blivit oerhört berörda och upprörda.

– Det har varit en ganska stor uppslutning om det här, många tycker att det är hemskt, bedrövligt och ofattbart.

Pär G Bengtsson beskriver förödelsen som ”systematisk”. Under måndagsmorgonen genomfördes en inventering. Det visade sig att betydligt fler gravar än han trodde var påverkade.

– Min estimerade siffra var på omkring 50 gravar. Men nu fastslog vi siffran till 79, så det var betydligt fler.

Foto: Privat / Pär G Bengtsson

”Skoningslös vandalism”

Nu ska det fastställas vem som äger vilken förstörd sten. Sedan är det dags att gå vidare med att försöka återställa kyrkogården i normalt skick. Pär säger att det finns förståelse för att det kommer ta tid – och kosta en hel del pengar.

– Det är ingen billig historia att fixa de här stenarna, åtminstone 6–7 000 kronor per sten lär det kosta, säger han.

Pär säger att det inträffade är tråkigt för de som jobbar med kyrkan och kyrkogården – men självfallet ännu värre för de som berörts personligt av vandaliseringen.

– De anhöriga vi träffat är bedrövade. Man känner ju att det här är ofattbart, vem kan göra såhär? Man blir bedrövad, man tappar orden.

Han fortsätter:

– Det här är en plats som människor kommer till för att sörja, minnas och få en stunds betänksamhet inför livet. Så möts man av denna skoningslösa vandalism.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skåne

Brott