Han är sista gisslan kvar hos al-Qaida i Mali

Stephen McGowan, i mitten på bilden, är den sista av de tre som togs som gisslan som är kvar hos kidnapparna. Svenske Johan Gustafsson sitter här längst till vänster.
NYHETER

En tysk sköts till döds, en holländare fritogs av beväpnade soldater.

Svenske Johan Gustafsson släpptes fri i veckan.

Men var den fjärde personen – sydafrikanen Stephen McGowan – befinner sig är höjt i dunkel.

Det var den 25 november 2011 som tre personer, sydafrikanen Stephen McGowan, svensken Johan Gustafsson, holländaren Sjaak Rijke kidnappades av beväpnade milismän på en restaurang i staden Timbuktu, Mali.

En tysk man sköts ihjäl, enligt uppgifter efter att han vägrat att gå på lastbilen som kidnapparna använde. Rijkes fru lyckades fly.

Samtliga västerlänningar befann sig i Mali som turister, trots oroligheterna i landet.

I december samma år tar Al-Qaida i Islamiska Maghreb  (AQIM) på sig kidnappningen – och en bild på de kidnappade publiceras.

I april 2015 fritogs Sjaak Rijke av franska styrkor i Mali.

Frankrikes president François Hollande uppgav att jihadister ska ha dödats och skadats i samband med operationen, enligt Le Monde. Det ska också ha skett gripanden i samband med fritagningen.

Rijke var dock ensam. Gustafsson och McGowan fanns kvar, någonstans i Mali.

En tid senare inledde hjälporganisationen Gift of the Givers förhandlingar för att få duon fri. De kontaktar AQIM och kommer överens om en lösensumma, men ingen ville betala.

– Vi har inga pengar, familjerna har inga pengar och regeringar betalar inte officiellt lösensummor, säger grundaren Imtiaz Sooliman till Aftonbladet.

Måndagen den 26 juni 2017 återvänder Johan Gustafsson till Sverige som en fri man. Sooliman hörde om Johan Gustafssons frisläppande på nyheterna. Han jobbar fortfarande med att försöka få loss Stephen McGowan men det samarbete som en gång fanns mellan Sverige och Sydafrika verkar inte längre finnas kvar.

– När jag kontaktade de sydafrikanska myndigheterna visste de inte ens om att Johan var fri, säger han till Aftonbladet.

Soolimans organisation hoppas nu att Gustafsson har information om var McGowan kan befinna sig. Han har varit i kontakt med Gustafsson syster, som lovat att återkomma, berättar han för sydafrikanska Eyewitness news.

Enligt Sooliman kräver AQIM 4 miljoner euro för att släppa McGowan.

ARTIKELN HANDLAR OM