Rysslands hämnd: Tvingar USA att minska sin diplomatiska personal

Foto: AP TT / NTB SCANPIX
Vladimir Putin och Donald Trump träffades tidigare denna månad
NYHETER

Ryssland har ilsknat till på de nya sanktioner den amerikanska senaten röstat igenom.

Nu begär Ryssland att USA:s diplomatiska representation i landet begränsas och tar över byggnader.

Rysslands svar kommer innan den amerikanske presidenten Donald Trump skrivit under förslaget – eller lagt in sitt veto. Ryssland begär att USA:s diplomatiska representation i landet begränsas till 455 personer, kallar USA:s agerande för ett internationellt brott och hävdar att de nya sanktionerna bekräftar landets "extrema aggression i internationella affärer", enligt det ryska utrikesdepartementet.

I rävsax

Planerna på de nya sanktionerna har satt Trump i en rävsax. Skriver han på förslaget om sanktioner, så försämras relationen med Ryssland, lägger han in sitt veto ser det inför hemmapubliken ut som att han viker sig för ryssarna.

– Han kan komma att skriva under sanktionerna precis som de är. Han kan också välja att lägga in veto, och förhandla fram en överenskommelse som blir ännu tuffare mot ryssarna, sade presidentens nya kommunikationschef Anthony Scaramucci i en intervju för nyhetskanalen CNN i går.

Med även senatens godkännande kan USA:s kongress nu skicka ett färdigt lagpaket om nya sanktioner mot Kreml till president Donald Trump för godkännande.

Antogs i torsdags

Kongressen har utformat sanktionerna så att parlamentarikerna ska kunna hålla Trump i strama tyglar. Trump ges små möjligheter att lindra sanktioner mot Ryssland utan kongressens godkännande. Inom båda de två stora partierna i USA finns oro för presidentens välvilja mot Ryssland.

Sanktionspaketet antogs av representanthuset i kongressen med mycket bred majoritet i tisdags. Senare i veckan antogs paketet, som även innebär nya sanktioner mot Iran och Nordkorea, med bred majoritet i senaten. Röstsiffrorna blev 98–2, med starkt stöd av både republikaner och demokrater.

ARTIKELN HANDLAR OM