Birgitta Ohlsson: Jag tvekar inte på mitt beslut

”Det är väldigt skönt och befriande att hoppa”

avEbba Thornéus

VISBY. Striden om Liberalernas partiledarpost fortsätter.

Men trots att 11 av 17 ledamöter i riksdagsgruppen hellre ser Jan Björklund som partiledare så ångrar inte Birgitta Ohlsson sitt beslut.

– Jag skulle aldrig ha ställt upp om inte väldigt många ville att jag skulle göra det, säger hon till Aftonbladet under Almedalsveckan.

1 av 3

I dag är det Liberalernas dag i Almedalen.

Samtidigt kantas partiet av en pågående ledarstrid.

För några veckor sedan bestämde sig den liberala riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson att utmana Jan Björklund om partiledarposten.

– Jag har känt att jag inte har varit redo tidigare, men nu har vi haft en period då Liberalerna gått tillbaka i så många opinionsmätningar. Allt det här sammantaget känner jag att jag vill kandidera, stå till förfogande, sa hon då till Aftonbladet.

Frågan om vem som kommer att leda partiet framöver kommer att avgöras av ombuden på partiets landsmöte i november.

Kan komma att lämna

Birgitta Ohlsson har tidigare sagt att om hon inte får stöd att bli partiledare så kommer hon att lämna riksdagen.

Men i Liberalernas riksdagsgrupp, där båda kandidaterna sitter, är dock stödet för Jan Björklund starkare enligt Ekots rundringning bland ledamöterna.

Totalt står 11 av 17 ledamöterna bakom Jan Björklund – och bara två bakom Birgitta Ohlsson. Samtidigt vill några inte uppge vem de stödjer.

Ångrar inte sin utmaning

En stor majoritet av de länsförbund som hittills har nominerat står även bakom Jan Björklund, däribland två av de största, Skåne och Västsverige.

Länsförbunden Uppland och Örebro står dock bakom Birgitta Ohlsson, medan partiets största länsförbund, Stockholm, inte har kunnat enas.

Men trots att stödet är större för Jan Björklund så ångrar Birgitta Ohlsson inte att hon utmanade partiledaren.

– Man måste förstå att det är väldigt kontroversiellt att våga stötta någon som utmanar så att det var ganska väntat, säger hon till Aftonbladet som träffar henne på Liberalernas dag under Almedalsveckan.

”Ett kontroversiellt beslut”

Birgitta Ohlsson pekar även på att några inom partiet har gått ut tydligt och stöttat medan andra valt att inte skylta med sin åsikt offentligt.

Hon säger dock att hon känner sig ha stort stöd inom riksdagsgruppen.

– Såklart är det kontroversiellt när man redan har en ledare och så kommer det en utmanare och så vet folk inte hur det kommer att gå.

– Jag har ett mycket gott samarbete med mina kollegor i riksdagsgruppen, men jag förstår att det är en känslig situation.

Får detta dig att tveka på din utmaning?

– Nej, det är av ombuden på landsmötet som det avgörs och det är det viktigaste.

Känner du fortfarande att du har stöttning?

– Jag skulle aldrig ha ställt upp om inte väldigt många hade hört av sig och ville att jag skulle göra det. Jag känner att jag har folk i ryggen och om jag inte känner det så kommer jag att säga till.

Så du tvekar inte på beslutet?

– Nej, absolut inte. Det är väldigt skönt och befriande att hoppa.

Björklund: Upp till medlemmarna

Även Jan Björklund kommenterade den pågående striden i P1 Morgon.

– Det är medlemmarna som bestämmer vem som ska vara partiordförande och jag är väldigt ödmjuk för den processen som nu pågår. Jag bedömer att jag har ett starkt stöd men det är inte enhälligt.

– Nu finns det en utmanare och så får medlemmarna ta ställning