Daniella lämnar Stockholm inför förlossningen

avMaja K Nilsson

Efter larm om förlossningskris i Stockholm väljer nu Daniella Tevebring, 31, att åka till Värnamo för att föda.

– Jag har inte kunnat sova och varit jättestressad över det här. Jag vill inte bli skickad flera mil när vattnet går och värkarna kommit i gång, säger hon.

1 av 2 | Foto: Privat
Daniella Tevebring, 31, föder hellre i Värnamo än i Stockholm.

Stockholms BB-avdelningar har inga platser kvar och gravida får skickas utanför länet, men även där har platserna börjat fyllas.

Barnmorskor larmar om en ohållbar situation och så sent som i går svarade vikarierande sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) att hon tar situationen på fullaste allvar.

Men det lugnar inte de som är i slutet av graviditeten och ska föda samtidigt som alla platser är fulla.

– Tanken är att jag åker ner till Värnamo i början på nästa vecka och är kvar tills jag fött, säger Daniella Tevebring som är i vecka 39.

Fanns ingen plats på BB

Hon kommer från Värnamo men bor numera i Stockholm. Hon har redan en son, han föddes i Stockholm 2013, och redan då märkte hon att det var för många födslar per barnmorska.

– Barnmorskan var tvungen att lämna mig ensam flera gånger eftersom hon hade andra samtidigt. När jag hade fött så fanns det ingen plats på BB-avdelningen så vi blev tilldelade något slags förråd.

Enligt Daniella så har barnmorskor själva sagt att situationen bara blivit värre.

– Jag tycker ju synd om dem också, de ska inte behöva ha det så här.

När tog du beslut om att lämna Stockholm innan du ska föda?

– Mamma fyllde 50 i juli så vi var nere i Värnamo och hälsade på, då hade jag packat BB-väskan, och jag sa att jag hoppas det börjar när jag är där. Mamma som jobbar inom vården berättade att det bara varit två stycken inne på förlossningen häromdagen, så vi började skoja om att jag borde föda där istället för Stockholm.

”Kan inte sova och är jättestressad”

Från skämt till allvar. I går ringde Daniella till sjukhuset i Värnamo och frågade om det var möjligt.

– Och det var inga problem, de var jättetrevliga och det jag enda jag behöver göra nu är att skicka ner min journal.

Hur känns det nu?

– Jag har inte kunnat sova, varit rädd och jättestressad över det här. Jag vill inte bli skickad flera mil när vattnet går och värkarna kommit i gång. Nu gäller det bara att knipa över helgen, sen när jag väl är där kommer jag nog kunna pusta ut, säger Daniella.