Fyra män döms – polisen gillrade fälla i vapengömma

NYHETER

Polisen avslöjade en vapengömma med handgranater och automatvapen i ett vindsförråd i ett flerbostadshus i Stockholm.

Genom att gillra en fälla med övervakningskamera och attrapper kunde gärningsmännen gripas.

Fyra män döms nu till långa fängelsestraff.

1 av 13

Bakgrunden till att vapengömman avslöjades var en husrannsakan som polisen gjorde i en bil i samband med ett misstänkt narkotikabrott. Bland annat togs två nycklar i beslag.

Senare samma dag fann polisen två vapen, en pistol och en revolver, med patroner i två byrålådor vid en husrannsakan i en lägenhet i Vendelsö i södra Stockholm.

Vid en annan husrannsakan, i februari i år, genomsökte polisen ett vindsförråd i ett flerbostadshus i Stockholm.

Där hittades två träningsväskor inkilade bakom ventilationsrör. De innehöll bland annat två automatkarbiner, magasin och patroner, en pistol med ammunition och sju skarpa handgranater.

Automatkarbinerna är av det serbiska fabrikatet Zastava.

Gillrade fälla

För att få tag i rätt gärningsmän gillrade polisens tekniker en fälla i vindsförrådet.

Väskorna med vapen preparerades med så kallad smart DNA i förhoppningen att gärningsmännen skulle kontamineras – och kunna spåras – om de besökte vapengömman. Vapnen byttes ut mot attrapper och en övervakningskamera sattes upp i vindsrummet nära väskorna.

Tre dagar senare aktiverades kameran och en gärningsman kunde gripas, den 20 februari. Efter omkring tio dagar anhölls tre män för delaktighet i vapenbrottet på vinden.

Döms för grovt vapenbrott

En 20-årig, en 23-årig och en 25-årig man dömdes på onsdagen i Södertörns tingsrätt till vardera tre års fängelse för grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. En fjärde man, 21 år, fick fängelse i 2,5 år.

Tre av de åtalade frias från grovt vapenbrott, två från synnerligen grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

20-åringens försvarare, advokat Simon Bergström, säger att de är missnöjda med domen som högst sannolikt ska överklagas.

– Vi har hittat faktafel i domen, bland annat var min klient ska ha uppehållit sig nattetid vid ett väsentligt datum och skicket på beslagtagna nycklar. Det är anmärkningsvärda faktafel som sannolikt påverkat utgången i felaktig riktning.

Även 21-åringen och hans försvarare, advokat Martin Persson, är missnöjda med domen och kommer överklaga den.

– Tingsrätten har helt missförstått bevisningen och har anmärkningsvärt nog blandat ihop både personer och platser. Vi förväntar oss en korrekt och frikännande dom i hovrätten.

Männen är tidigare dömda

De sju männen i 20-årsåldern åtalades i juli. Tre av dem har varit häktade sedan slutet av februari och början av mars. Samtliga förnekar brott.

Männen är kända av polisen sedan tidigare och rör sig i kriminella miljöer. Gärningsmännen är tidigare dömda för olika brott.

21-åringen dömdes för två år sedan till fängelse i Göteborg tingsrätt för grova brott där tre handgranater var inblandade.

1 av 13
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Vapenbrott

Stockholm

Vapen