Ruskvädret slår till – kraftiga skurar och åska

NYHETER

På måndagen drog ruskvädret in över delar av Sverige.

Utanför Torsby började en villa brinna efter ett blixtnedslag och i Grängesberg blev flera källare översvämmade.

– Det har varit väldigt kraftfullt och explosivt väder, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Foto: LÄSARBILD
Sol, regn och dubbla regnbågar i Gävle under måndagskvällen.

Redan under natten mot måndagen svepte ett kraftfullt regnoväder in över landets södra delar. På Hallands Väderö uppmättes 25 millimeter regn under en timme.

– Det är väldigt stora mängder, säger Christoffer Hallgren.

Under dagen och kvällen har det varit kraftfulla skurar i Värmland, Dalarna och Gävleborg. I Röjdafors, utanför Torsby, tros ett blixtnedslag i en telefonledning ha orsakat en brand i en villa, rapporterar Nya Wermlands-Tidningen. I området Björkås i Grängesberg har minst sju villor fått sina källare översvämmade efter kraftigt regn och hagel, skriver Dalarnas Tidningar.

Mest vind på Västkusten

Mest vind har det varit på på Västkusten. I centrala Göteborg fick räddningstjänsten ta hand om ett träd som blåst ner, rapporterar Göteborgs-Posten. I Uppsala har det regnat mest under dagen med tio millimeter på en timme, enligt Forecas mätningar.

– Sen kan det ha varit kraftigare på annat håll under en kortare tidsperiod som inte vi kan se, säger Christoffer Hallgren.

Så blir vädret under morgondagen

I mellersta Norrland har det varit sammanhängande regnfall under dagen. Enligt prognosen kommer ovädret att dra söderut under natten och morgondagen med regnskurar i Södra Norrland och Svealand som följd. Längre söderut väntas ett stråk med regn och åska från Öland tvärs över landet upp till Dalsland.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder