18 kvinnor anklagar kulturprofil för upprepade övergrepp

18 kvinnor riktar nu anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp mot en profilerad person i svenskt kulturliv, skriver DN.

Mannen, som har nära band till Svenska Akademien, ska bland annat ha begått flera av övergreppen i två lägenheter som ägs av Akademin.

”Han ser sig själv som Svenska Akademiens nittonde ledamot”, förklarar en person med insyn för DN.

18 kvinnor riktar nu anklagelser gällande sexuella trakasserier och övergrepp mot en person som beskrivs som central i svenskt kulturliv.

Samtliga vittnesmål redogörs i en lång artikel i Dagens Nyheter. Några av kvinnorna har valt att träda fram med namn och bild, bland annat författarna Gabriella Håkansson och Elise Karlsson samt journalisten Lena Ten Hoopen (före detta Sundström).

Kulturprofilen, som uppges se sig själv som Svenska Akademiens nittonde ledamot, ska ha nära band till Akademin och är även ägare till en mycket central plats där stora delar av Stockholms kulturliv frekvent brukar mötas.

Ägt rum i Akademiens lägenheter

Flera av händelserna som mannen nu anklagas för ska ha ägt rum i två lägenheter som ägs av Svenska Akademien – en i Paris och Stockholm.

Övergreppen och trakasserierna ska ha skett mellan 1996 och 2017 skriver Dagens Nyheter, som även talat med personer som kan vittna om att övergreppen sträcker sig långt tillbaka som 1980-talet.

– I över tjugo års tid har kvinnor i branschen pratat om honom. Om att vi måste sätta upp varnande planscher på stan: klistra dem på porten till Svenska Akademien. Att det måste få ett stopp. Men ingenting har hänt, säger en av kvinnorna i artikeln.

Hotade att förstöra deras karriärer

Kvinnor berättar om hur mannen begått upprepade övergrepp, bland annatt genom att ta dem mellan benen, strypgrepp, och även våldtagit. Allting ska ha föregåtts av hot om att de skulle få ”sin karriär förstörd”, uteblivna stipendier och uteslutas från viktiga rum om berättade om vad som hänt.

–  Hans makt är svår att mäta, men den känns. Jag vet inte vilka konsekvenser det faktiskt skulle få att ha honom emot sig. Men jag kan inte ta risken, säger en av kvinnorna till DN.

Ingen av de 18 kvinnorna har vågat göra en polisanmälan, skriver DN.

Kulturprofilen: Beklagar att du skriver detta

Kulturprofilen vill inte kommentera anklagelserna mot honom.

– Men, snälla, jag har inte lust att svara på de här frågorna. Och jag beklagar att du ska skriva om sådana saker. Jag trodde att du var en bättre journalist, säger han till DN:s reporter.

I ett sms senare skriver mannen att han nekar till anklagelserna.

Publisert:

LÄS VIDARE