Efter krismötet: ”Vi har lovat Sara Danius att inte tala”

Svenska Akademien bryter all kontakt med den utpekade mannen efter sexanklagelserna.

Efter krismötet under torsdagskvällen har Sara Danius satt munkavle på övriga ledamöter.

– De enskilda ledamöterna skall avhålla sig från offentliga kommentarer, skriver Horace Engdahl i ett mejl till Aftonbladet.

Efter DN:s avslöjande om en kulturprofils sexuella trakasserier och övergrepp samlades Svenska Akademien till krismöte på torsdagskvällen.

Efter mötet förklarade den ständige sekreteraren Sara Danius att Akademien omedelbart avslutar all kontakt med den utpekade mannen.

– Under sammanträdet har det framkommit att ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande, säger Sara Danius och citerar ur pressmeddelandet.

Hon läste uttalandet inför ett stort pressuppbåd och händelserna ska ha pågått utan att någon har ingripit.

”Hon har nu talesrätten”

Efter sammankomsten under torsdagskvällen ville ledamöterna inte svara på journalisternas frågor.

– Nu har vi lovat Sara Danius att inte tala. Hon har nu talesrätten. Det går inte. Det är ingen idé, sa författaren och ledamoten Per Wästberg.

Under fredagen, när Aftonbladet kommer i kontakt med några av de 18 ledamöterna, svarar flera av dem att de har försatts med munkavle.

– Svenska Akademien har vid sin sammankomst igår, då vi behandlade frågan om Akademiens och ledamöternas förhållande till kulturprofilen, bland annat enats om att de enskilda ledamöterna skall avhålla sig från offentliga kommentarer och överlåta åt Akademiens ständiga sekreterare att föra ordet i denna sak. Det är ju också det normala och stadgeenliga bruket, skriver ledamoten och författaren Horace Engdahl i ett mejl till Aftonbladet.

– Mina läppar är förseglade. Vi hänvisar det till ständiga sekreteraren. Det är beslut om det helt enkelt, så jag kan ingenting göra, säger akademiledamoten Kjell Espmark till DN.

”Detta är hennes show”

Även Peter Englund hänvisar till Sara Danius.

– Det är Sara som är ständig sekreterare nu och som ska svara på ytterligare frågor. Detta är hennes show. Jag vet själv från åren som  ständig sekreterare hur viktigt det är att inte bli fallen i talet, skriver även han i ett mejl.

Författaren Sara Stridsberg, som sitter på stol nummer tretton i Akademien, säger till DN att mötet under torsdagskvällen i Börshuset var omtumlande och historiskt.

– Ja, jag uppfattar att enskilda ledamöter har vetat om detta, men inte delat sina erfarenheter med varandra. Man har hållit dem för sig själv för att man inte velat förstöra den goda stämningen. Det är alltid svårt att vara en partykraschare. Så samtalen vi nu haft – och försöken att förstå oss själva och institutionens historia – har varit starka, förtvivlade, upprörande, även om jag inte vill gå in på detaljer. Vad vi talat om under mötet hade inte varit möjligt utan det enorma ljus som nu kastats över detta i offentligheten. Det har ingett mig hopp, och en känsla av att allting faktiskt är möjligt, säger hon till DN.

Aftonbladet har sökt Sara Danius via sekreteraren Margaretha Söderling, som meddelar att Danius inte är anträffbar.

Publisert:

LÄS VIDARE