Moskémördare lyckades fly

NYHETER

25 till 30 män med terrängbilar och raketgevär låg bakom fredagens massmord på 305 moskébesökare på Sinaihalvön, varav 27 barn.

Terroristerna rapporteras också ha kommit undan.

Enligt åklagarmyndighen hade attentatsmännen Islamiska statens flagga.

1 av 9 | Foto: STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Moskén dagen efter attacken.

– Var var armén? De håller ju till bara några kilometer bort. Den frågan får vi inget svar på, säger Muhammad Ali, som förlorade 18 personer ur sin släkt i dådet.

Många av gudstjänstbesökarna i den sufiska moskén al-Ruda (al-Rawdah) i Bir al-Abd tillhörde en och samma klan, Jrir, som driver helgedomen. Enligt lokalinvånare var många offer arbetare vid en saltgruva i närheten.

Angriparna anlände i fyra terrängbilar medan hundratals personer deltog i gudstjänsten. De började skjuta utan urskiljning, säger imamen Muhammad Adb al-Fatah Zowraiq på telefon. Han själv klarade sig undan med småsår och blåmärken.

Terroristerna använde också sprängladdningar och blockerade utvägar med brinnande bilar enligt poliser som var på plats.

Dödligaste dådet

Skottlossningen började precis när imamen skulle inleda sin predikan, säger Abdullah Abd al-Nasr, 14 år, som besökte moskén med sin far. Folk försökte ta skydd bakom pelare eller vad som helst, säger han. Vid ett tillfälle skrek en av angriparna att barn kunde få lämna moskén. Då passade Abdullah på att fly. Likväl skadades han av splitter och en kula.

– Jag såg många människor på golvet, många döda, säger Abdullah, som liksom 40-talet andra personer vårdas på sjukhus i Ismailia vid Suezkanalen.

Attentatsmännen dödade 305, varav 27 barn och 128 personer skadades, enligt åklagarmyndigheten. Det är det dödligaste dådet i landet även om man går tillbaka till 1990-talet.

Angriparna var 25–30 till antalet och hade IS (Islamiska statens) flagga, säger åklagarmyndigheten. Terrorrörelsen har dock inte öppet tagit ansvar för dådet.

Det är det dödligaste dådet i landet, även om man går tillbaka till 1990-talet. Angriparna lyckades också fly, uppenbarligen innan de hann konfronteras av polis eller militär.

De lyckades också fly, uppenbarligen innan de hann konfronteras av polis eller militär.

IS-hot mot sufier

Inom den sufiska inriktningen av islam används mässande och poesi för att komma närmare Gud. Prominenta sufier porträtteras också. IS ser detta som kätteri. I rörelsens propaganda har det nyligen förekommit hot om att utplåna sufierna i Egypten. Miljontals egyptier bekänner sig till inriktningen.

Tre dagars landssorg är utlyst. Timmarna efter dådet inledde flygvapnet bombräder i regionen. Vapenlager och fordon som användes vid attacken mot moskén förstördes, hävdar militären.

President Abd al-Fattah al-Sisi lovar att de skyldiga ska straffas.

Miltanta islamister har trappat upp sin kamp sedan militären 2013 störtade den folkvalde presidenten Muhammad Mursi och slog ned hårt på hans parti Muslimska brödraskapet. Följden har blivit en ihållande konflikt kring staden al-Arish och omkringliggande byar. Militären har inte lyckats kontrollera området eller skapa säkerhet. Extremister har utfört mängder av attacker, framför allt mot militärer och poliser.

Vad är terrorism? 02:19
ARTIKELN HANDLAR OM

Egypten

Terrorism