Dödade sexköpare som 16-åring - nu väcker fallet debatt

avMalin Johansson

NYHETER

När Cyntoia Brown dömdes till livstids fängelse var hon 16 år gammal.

Nu, 13 år senare, vill flera välkända personer att hennes fall prövas på nytt.

”Jag har ringt mina advokater”, skriver Kim Kardashian på Twitter.

1 av 5
Cyntoia Brown.

Cyntoia Brown hävdar att det var i självförsvar som hon, 16 år gammal, sköt Johnny Allen till döds 2004 i delstaten Tennessee. Hon dömdes i stället för mord med livstids fängelse som påföljd - något som superstjärnor som Rihanna och Kim Kardashian nu kritiserar.

Som 16-åring var Cyntoia Brown tillsammans med en man som kallades ”Kutthroat”, som även var hennes hallick. Hon har vittnat om att han, och andra män, länge utsatt henne för hot, våld och sexuella övergrepp.

Lagändring efter rättegången

Det var när hon skulle sälja sex till den 43-årige Johnny Allen i hans hem, som hon upplevde att han uppträdde hotfullt. Cyntoia blev rädd, tog fram en pistol som hon fått av sin hallick och sköt.

Så återberättade hon händelsen i rättssalen. Men åklagarsidan menade att hon rånmördade Allen, då hon flytt från huset med hans vapen och plånbok.

Fallet väckte stor uppmärksamhet, och i förlängningen ändrades lagen i delstaten Tennessee. Om den 16-åriga Cyntoia stått inför rätta idag hade det varit som offer för trafficking - inte som prostituerad. I stället fälldes hon enligt den gamla lagstiftningen, som prostituerad som mördat en kund.

Kardashian: ”Ringt mina advokater”

En debatt pågår om huruvida Cyntoia är offer, eller förövare, eller båda. Flera medier skriver om fallet, bland andra BBC. Åklagaren Jeff Burks som arbetade med fallet 2004 har försvarat domen i media.

– Hon var en mycket farlig person. Valen hon gjorde var hennes egna. Hon är vacker och smart och vältalig så folk har beslutat att stötta hennes sak. Låt oss inte glömma hennes brott, säger han.

Men flera kända personer har gått ut och stöttat Cyntoia.

”Systemet har misslyckats. Det är hjärtekrossande att se en ung flicka utsättas för trafficking, sedan när hon har modet att slå tillbaka får hon livstids fängelse! Vi måste göra bättre och göra det rätta. Jag ringde mina advokater igår för att se vad man kan göra för att fixa det här”, skriver Kim Kardashian på Twitter.

”För var och en av er som är ansvariga för det här barnets dom, jag hoppas vid gud att ni inte har barn, för det här kunde varit er dotter”, skriver Rihanna på Instagram.

I skrivande stund har över 230.000 personer skrivit under en namninsamling för att få Tennessees guvernör att se över Cyntoias fall.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Tennessee

Rihanna