Pakistan

Förolämpade Muhammed – frias från dödsstraff

Av: 

TT

NYHETER

Hon förolämpade profeten Muhammed, dömdes till döden och satt nästan tio år i fängelse i Pakistan.

Men nu frias Asia Bibi från blasfemi.

– Jag kan inte tro på vad jag hör, kommer jag ut nu? Ska de släppa mig, på riktigt? säger en misstrogen Asia Bibi via telefon från fängelset till AFP.

Ja, det är sant. Efter nästan ett decennium meddelar Högsta domstolen i huvudstaden Islamabad att de upphäver domen och att Asia Bibi omedelbart ska släppas fri.

– Det här är den viktigaste och lyckligaste dagen i mitt liv, säger Bibis advokat Saif-ul-Mulook.

– Domstolsbeslutet bevisar att fattiga, minoriteter och de som tillhör samhällets lägsta skikt, också kan få rättvisa i det här landet.

Samtidigt pågår våldsamma protester från islamistpartiet Tehreek-e-Labbaiks sida. Enligt partiets talesperson anser de att tre av de domare som varit inblandade i frigivningen nu själva förtjänar döden.

Religiöst gräl

Anklagelserna mot flerbarnsmamman Asia Bibi fördes fram av en grupp muslimska kvinnor efter en dispyt i juni 2009 i provinsen Punjab. Kvinnorna plockade bär tillsammans när det utbröt uppståndelse över att Asia Bibi drack från samma vattenskål som muslimerna, eftersom det inte passade sig att "en kristen kvinna smutsade ned deras vatten".

"Min Kristus dog för mig. Vad gjorde Muhammed för er?", ska Asia Bibi ha sagt under bråket, vilket polisanmäldes som ett brott mot hädelselagen, enligt Världen idag.

Hon åtalades för att ha skymfat islams profet Muhammed, och dömdes året efter till döden.

Motiverar mord

Att vanhelga islam eller den heliga skriften Koranen är brott som är förenat med dödsstraff i Pakistan. Ledande människorättsorganisationer har länge kritiserat lagstiftningen och sagt att den rutinmässigt missbrukas för att motivera censur, förföljelse och till och med mord på minoriteter.

I dagsläget sitter cirka 40 personer fängslade på livstid eller i väntan på dödstraff för blasfemi i Pakistan, enligt USA:s kommitté för religionsfrihet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Pakistan

Brott

Dödsstraff

Asia Bibi