Sex vallöften som tog Bolsonaro till seger

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Leo Correa/AP/TT
Jair Bolsonaro gör tummen upp efter att ha lagt sin röst i Rio de Janeiro på söndagen.

Den 63-årige ledaren för Socialliberala partiet (PSL) har en bakgrund som militär och är en frispråkig politiker.

Här är några av vallöften som ledde Jair Bolsonaro till seger i det brasilianska valet – och som kan förändra landet i grunden.

Brottsbekämpning

Lag och ordning har legat högt på agendan. Brasilien hade förra året närmare 64 000 mord, vilket Bolsonaro bland annat skyllt på politikernas fokus på mänskliga rättigheter. Han vill i stället lätta på vapenreglerna för att fler brasilianare ska kunna försvara sig, se soldater patrullera på gatorna och ge poliserna ökade möjligheter att skjuta misstänkta brottslingar.

Privatiseringar

Jair Bolsonaro har lovat att sälja ut en del statliga tillgångar. Det har bland annat spekulerats i eljätten Eletrobras (Centrais Elétricas Brasileiras) och oljeföretaget Petrobras, men några tydliga besked har inte getts.

Förändrad utrikespolitik

Den nye presidenten har liknats både vid USA:s Donald Trump och Filippinernas Rodrigo Duterte. Klart är att valet av Bolsonaro antagligen innebär ett skifte i landets utrikespolitik. Kina har på senare år vuxit fram som landets viktigaste handelspartner, men Bolsonaro har varit kritisk mot en del kinesiska investeringar i landet, inte minst på energisidan. I stället har han hyllat Trump, och sagt att ett mål är att förbättra relationerna med USA. Han har också haft en pro-israelisk framtoning och vill flytta Brasiliens ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, och stänga palestiniernas beskickning i Brasília, enligt Reuters.

Korruptionsbekämpning

Högernationalisten Bolsonaro har haft medvind i valrörelsen i spåren av de korruptionsskandaler som de senaste åren svept igenom det politiska maktskikten. Bolsonaro uppmuntrar till fler utredningar och har lovat att sätta stopp för kohandeln mellan regeringen och politiska partier.

Stödja jordbrukare och gruvnäringen

Bolsonaro har vunnit stöd av den mäktiga jordbrukslobbyn i Brasilien med löften om att gynna jordbruks- och gruvnäringen, bland annat vill han tillåta gruvnäring i områden som skyddats till förmån för urinvånare. Enligt Time har han bland annat lovat att lätta på reglerna för att göra stora områden av Amazonas tillgängligt för skövling till förmån för jordbruksland, och minska miljömyndigheten Ibamas inflytande.

Frihandelsförespråkande

Mycket av uppmärksamheten kring Jair Bolsonaro har handlat om hans kontroversiella uttalanden. Men han är uppskattad av de finansiella marknaderna, där han ses som en förespråkare för frihandel, med löften om stora pensionsomläggningar, privatisering och sänkta skatter. Kritiker anser dock att löftena till stora delar är substanslösa.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM