Läkaren tappade byxorna och svettades – under pungoperation

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT
Operation. Arkivbild.

avAlexandra Carlsson Tenitskaja

NYHETER

En ung man skulle operera pungen på en vårdcentral i Göteborg.

Under ingreppet bar läkaren jeans som hasade ned, så att han blev tvungen att be den assisterande sköterskan att dra upp dem.

Dessutom svettades han och upplevdes som stressad och desorienterad av sin patient som har anmält vårdcentralen till Ivo.

Den unge mannen upplevde att han hade problem med en liten fettklump på pungen. Han sökte hjälp på en vårdcentral i Göteborg, då han upplevde att fettknölen vuxit något.

En legitimerad läkare undersökte mannen och beslöt att ta bort fettknölen under lokalbedövning.

Enligt anmälan ska läkaren ha garanterat att ingreppet skulle gå smidigt och endast kräva två stygn.

Svettades och tappade byxorna

När operationen satte igång, upplevde den unge mannen att både läkaren och den assisterande sköterskan var desorienterade. De ska ha svettats under ingreppet och stått obekvämt böjda över mannens pung.

Läkaren ska också, enligt anmälan ha upptäckt att fettknölen var större än vad han först trott och därmed tvingats göra ett större snitt.

Under operationen ska läkaren ha varit klädd i ett par för stora jeans som hasade ned så mycket att han till slut fick be sköterskan dra upp dem.

Efter operationen upplevde den unge mannen kraftigt obehag och större blödningar än vad som utlovats av läkaren. Dessutom ska han har drabbats av känselbortfall, smärta och värk.

Fick komplikationer

Han fick vid ett flertal tillfällen uppsöka akutsjukvård för att få hjälp med komplikationer.

Den unge mannen valde att anmäla läkaren till inspektionen för vård och omsorg som nu har prövat beslutet.

Ivo har beslutat att läkaren ”brustit i att ge sakkunnig och omsorgsfull vård vid aktuellt vårdtillfälle”.

Vårdcentralen beklagar i sitt yttrande att läkaren beslöt att operera den unge mannen på plats ”utan att konsultera tjänstgörande specialistläkare. Man menar att den unge mannen borde ha remitterats till en urolog.

Så funkar Lex Maria 00:30