Djurrättsaktivister och modejournalister rasar över Maddes päls

Kappan från Valentino rev ner hyllningsapplåder från flera modeexperter.

Men prinsessan Madeleines rosa päls, som görs av skinnet från lamm, provocerar både modeskribenter och djurrättsaktivister.

Modeskribenten Amanda Mann rasar över klädvalet:

– Känns som en sån himla tabbe att ha den på sig.

Billig var den inte.

Den rosa kappan från designern Valentino ska enligt uppgift till Svensk Damtidning ha gått loss på cirka 144 000 svenska kronor.

Men det är inte därför som prinsessan Madeleine får kritik för sitt klädval på lillprins Gabriels dop på fredagen.

Har väckt stora reaktioner

Kappan har blivit väldigt omdiskuterad, enligt rykten så ska det ha varit en så kallad persianpäls, som görs av pälsen på tre till sex dagar gamla karakul-lamm.

Flera körsnärer som Aftonbladet har varit i kontakt med har gjort bedömningen att kappan är gjord av swakara-lamm, som slaktas när de är något äldre.

Men det gör inte djurrättsaktivister och modeskribenter mindre provocerade.

”Extremt omodernt”

Modeskribenten Amanda Mann ställer sig mycket kritiskt till prinsessan Madeleines klädval. Hon menar att pälsframställning är barbariskt.

– Det känns extremt omodernt att ha den på sig.

Varför är pälskappor en statussymbol?

– Ska jag vara helt ärlig har jag svårt att se det som en statussymbol. Det känns som en sån himla tabbe att ha den på sig.

”Tar inte chansen att vara en förebild”

Camilla Björkbom, förbundsordförande på Djurens Rätt, håller med.
– När det gäller djurpäls så är det är en fråga som har funnits i samhället väldigt länge. Särskilt när den unga generationen rör sig mer och mer bort från djurpäls så tycker jag att kan man välja något annat. Därför är det väldigt tråkigt att prinsessan inte tar möjligheten att vara en förebild.

Hovet skriver i ett mejl till Aftonbladet att de har varit i kontakt med Valentino som uppgett för dem att kappan är gjord av ”äldre lamm”.

Publisert:

LÄS VIDARE