28-årig man dog i ny tivoliolycka

NYHETER

Svart helg för nöjesfälten i Skandinavien

Två nya olyckor skakar de nordiska nöjesfälten.

I går omkom en 28-årig man när han ramlade ur en karusell från 20 meters höjd i Danmark.

Dessutom kraschade en barnkarusell med flygplan på Tusenfryd utanför Oslo.

Två små barn befann sig i det störtande planet. En undersökning av attraktionen i Oslo visade att en lös mutter var orsaken till olyckan.

I fredags skadades sex barn vid den dramatiska olyckan på Liseberg i Göteborg. Redan i går, lördag, var det dags för två nya olyckor.

I den allvarligaste incidenten omkom en 28-årig man när han ramlade ur en karusell på en marknad i Vorbasse i Danmark.

Han föll handlöst från 20 meters höjd och dog när han slog i marken.

Enligt tidningen BT är marknaden Danmarks största med ett besökarantal på 200 000 personer varje år.

– En sådan olycka borde inte kunna ske, säger polisen i Varde, vars tekniker under gårdagskvällen undersökte olyckskarusellen.

Sju av Danmarks största tivolin är representerade på Vorbasses marknad, men i natt fanns ingen information om vilket tivoli som ägde den olycksdrabbade karusellen.

Även en norsk nöjespark drabbades av en olycka i går – som kunde ha slutat riktigt olyckligt.

Då störtade ett av planen i attraktionen ”Småfly” handlöst fyra meter ner mot marken i den norska nöjesparken Tusenfryd utanför Oslo.

En 7-årig pojke och en 4-årig flicka befann sig i planet.

Höll på att träffa huvudet

– Det är helt förfärligt att något sådant här kan ske. En järnstång sprätte upp och höll på att träffa flickans huvud, säger ögonvittnena Lene Karlsen samt Lasse och Tom Henriksen till den norska tidningen Verdens Gang (VG).

En undersökning av attraktionen gjord av Det Norske Veritas visade att en lös mutter var orsaken till olyckan, enligt VG Nett. Per Wiggo Richardsen, informationschef på bolaget säger att muttern i sig är en bra och fungerande teknisk lösning och finns på flera attrationer i Norge. Varför den hade lossnat vet man ännu inte.

– Därför vill vi göra ägarna till andra nöjesparker i landet uppmärksamma på felet och uppmanar dem att själva kontrollera sina attraktioner, säger Richardsen.

”Väldigt slarvigt”

Åtta småflyg är här fästa med varsin stång till ett gemensamt hydrauliskt system och när systemet började svikta bröts det ena flygfästet plötsligt tvärt av.

– Det är väldigt slarvigt av dem som jobbar här att låta något sådant här hända, säger Tom Henriksen. Man känner sig väldigt osäker på vilka attraktioner man ska våga pröva.

Olyckan skedde mitt i hjärtat av Tusenfryd och många blev vittnen till olyckan. Hysteriska föräldrar strömmade till platsen liksom vakter och första-hjälpen-personal.

De två barnen vårdades av sjukvårdspersonal på plats men ingen av dem hade dock drabbats av några allvarligare skador.

Karusellen som i våras godkändes av det inspekterande försäkringsbolaget Veritas, också ansvarig för Lisebergskarusellen, hålls stängd tills haveriorsaken är utredd.

Aftonbladet lördag:

Lars Söderberg, Johan Edgar